Feladat: 3275. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Siska Ádám 
Füzet: 2001/április, 243 - 244. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Munka, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/október: 3275. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a fahasáb levegőben mérhető súlyát G-vel, magasságát pedig h-val. Amikor a fahasáb úszik, h/k mélyen merül a vízbe, ebben a helyzetben lesz egyenlő a víz felhajtóereje a hasábra ható nehézségi erővel (1. ábra).
Amikor a hasábot lassan kiemeljük a vízből, x elmozduláshoz tartozó Fki emelőerő a 2. ábrán látható módon változik. A hasáb teljes kiemeléséhez legalább a besötétített területnek megfelelő

Wki=Gh2k
munka szükséges. (Ha a mozgatást nem nagyon lassan végezzük, akkor a fahasáb mozgási energiáját is fedeznünk kell, továbbá a kifröccsenő vízcseppek miatt még ennél is több munkát kell végeznünk.)
Ha a fahasábot x távolságnyit lenyomjuk, akkor a hasáb egyensúlyban tartásához a 3. ábrán látható Fle erőt kell kifejtenünk. Amennyiben x<h-h/k (vagyis a hasáb teteje még nem merül a víz alá), a besötétített területnek megfelelő
Wle=12xG(k-1)h-h/kx=Gkx22h
munkát végezzük. Ez a munka akkor egyezik meg Wki-vel, ha x=h/k, ilyen elmozdulás után a hasáb feneke H=2h/k mélyen van a víz alatt. Az el nem merülés H<h feltétele akkor teljesül (tehát a megoldás fenti alakja akkor érvényes), ha k>2.
Amennyiben k2, a hasábot teljes egészében, sőt, még annál is tovább a víz alá nyomjuk. A végzett munka a 4. ábrán bejelölt terület:
Wle=12(1-1k)hG(k-1)+(x-h+hk)G(k-1),
és ez akkor egyezik meg Wki-vel, ha
x=k2-2k+22k(k-1)h.
Ilyenkor a hasáb fenéklapja
H=x+hk=k2(k-1)h
mélyen van a víz alatt.
 Siska Ádám (Budapest, Berzsenyi D. Gimn. 10. o.t.) dolgozata alapján