Feladat: 3393. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Király Tamás 
Füzet: 2001/március, 187 - 189. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Biot-Savart törvény, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/december: 3393. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Az elrendezésben a C és a D pontok teljesen szimmetrikus szerepet töltenek be, emiatt ekvipotenciálisak, közöttük nem folyik áram. Az ACB és ADB ágak ellenállása kétszerese az AB ág ellenállásának, így a megfelelő áramerősségek:
IAC=ICB=IAD=IDB=I4,IAB=I2.

A Biot‐Savart-törvény szerint egy véges hosszúságú egyenes vezetődarab járuléka az általa létrehozott mágneses mezőhöz arányos a vezetékben folyó árammal, és a mező iránya valamely O pontban merőleges arra a síkra, amely vezetőre és az O pontra illeszkedik. Így például az AC szakasz járuléka az O pontbeli mágneses indukcióvektorhoz
BAC=kIBD,
ahol k (a tetraéder méretétől is függő) pozitív szám. (Felhasználtuk, hogy a szabályos tetraéder szemközti élei merőlegesek egymásra, így a BD vektor éppen a Biot‐Savart-törvénynek és a jobbkéz-szabálynak megfelelő irányú.) A többi él járuléka is hasonlóan számolható, és mivel a két hosszú egyenes vezető a középpontban nem hoz létre mágneses teret, a teljes mágneses indukció az O pontban:
B=kI(BD+AD+CB+CA+2DC).
Ez a vektor viszont
AD+DC=AC=-CAésBD+DC=BC=-CB
miatt nullvektor, vagyis a mágneses indukció a tetraéder középpontjában nulla.
 Király Tamás (Budapest, Mechatronikai Szki. és Gimn. 12. o.t.)

 
II. megoldás. Megmutatjuk, hogy mindegyik szabályos poliéderre (a tetraéder mellett a kockára, az oktaéderre, a dodekaéderre és az ikozaéderre is) igaz a következő állítás: a poliéder bármely két csúcsánál ,,centrálisan'' oda-, illetve elvezetett áram hatására kialakuló mágneses mező a poliéder O középpontjában nulla.
Képzeljük el a következő (csillagszóróra emlékeztető) elrendezést: a poliéder egyik (mondjuk A jelű) csúcsához egy hosszú, egyenes, a középpont felé irányuló vezetéken I áramot vezetünk, az összes többi csúcsból pedig hasonló irányítású huzalokon egyforma erősségű áramot vezetünk el. Hozzunk létre egy másik, hasonló árameloszlást: vezessünk el a B pontból I áramot, az összes többi csúcspontba pedig egyforma erősségű befolyó áramokkal folyamatosan pótoljuk a hiányzó töltéseket. Ezen két árameloszlás szuperpoziciója éppen az állításunkban szereplő áramelrendezést adja (1. ábra); így tehát ha sikerül belátnunk, hogy egyetlen ,,csillagszóró'' mágneses tere a poliéder középpontjában nulla, akkor a két tetszőleges helyzetű külső vezetékes árameloszlásra is bebizonyítottuk állításunkat.
Tételezzük fel, hogy A pontba vezetett (és a többi csúcspontnál szimmetrikusan elvezetett) áram hatására a poliéder O közeppontjában valamekkora B mágneses indukció alakul ki. Ennek a B vektornak AO irányúnak kell lennie, hiszen a poliédert AO körül valamekkora (a poliéder szimmetriájára jellemző) szöggel (az oktaédert pl. 90-kal) elforgatva az eredetivel megegyező áramelrendezést kapjuk vissza, és ezzel a ,,diszkrét szimmetriával'' nyilván a mágneses mező is rendelkezik.)
Képzeljük el, hogy a poliéder középpontjának közelében egy töltött részecske az AO tengely körül körpályán mozog. Ha alkalmasan választjuk meg a részecske szögsebességét és keringési irányát, akkor az O pontban mérhető mágneses mező éppen biztosítani képes a körmozgáshoz szükséges nagyságú és irányú centripetális erőt. Képzeljük el továbbá azt is, hogy az egész elrendezést (az árameloszlást, a kialakuló mágneses mezőt és a keringő részecskét) egy tükörből nézzük (2. ábra). A poliéder tükörképe az eredetivel megegyező poliéder lesz, az árameloszlás is ugyanolyan, mint a ,,tükör előtti világban'', a részecske keringése azonban megfordul. Ha a részecske a valóságban az A pont felől nézve mondjuk az óramutatóval megegyező irányban forog, akkor a ,,tükrön túl'' a forgásának iránya éppen ellenkező lesz. A tükrözött elrendezésben tehát a mágneses mező fordított irányú, mint a valóságban, noha az árameloszlás mindkét esetben ugyanaz, tehát a B vektornak sem lenne szabad megváltoznia. Egyetlen olyan vektor van, amelyik önmaga (-1)-szerese: a nullvektor.
A poliéder középpontjában tehát a csillagszóróra emlékeztető elrendezésben nem lehet nullától különböző mágneses indukció, s az egyenletek linearitása (szuperponálhatósága) miatt ugyanez érvényes a csillagszórókból összetehető bonyolultabb áramelrendezésekre is.
 (G. P.)