Feladat: B.3393 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Borgátai Diána 
Füzet: 2001/március, 158 - 159. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Terület, felszín, Háromszög területe, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/október: B.3393

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Kössük össze a C és a B' pontokat. Mivel B' felezi AA'-t, azért CB' felezi az AA'C háromszög területét, és mivel A' felezi CC'-t, azért B'A' felezi a CB'C' háromszög területét.
Az AA'C háromszög területe így kétszer akkor, mint az A'B'C' háromszögé, és hasonlóan kapjuk ugyanezt az AB'B és a CC'B háromszögekre.
Az ABC háromszög területe tehát 2+2+2+1=7-szer akkora, mint az A'B'C' háromszög területe.
 
II. megoldás. Belátjuk, hogy a CC' egyenes harmadolja az AB szakaszt. CC' a P-ben metszi az AB-t. B'-n keresztül húzzunk párhuzamost a CC'-vel. Ez az egyenes AB-t Q-ban metszi. A párhuzamos szelők tétele alapján, mivel AB'=B'A', így AQ=QP. Ugyanígy, mivel BC'=C'B', így BP=PQ. Vagyis AQ=QP=PB.

A B, C és C' pontokon keresztül húzzunk párhuzamost A'B'-vel. Ekkor az előbb bizonyítottak alapján ezeknek a párhuzamosoknak a távolságai egyenlőek. Hasonlóan, a B, B' és A pontokon keresztül A'C'-vel húzott párhuzamosok távolságai is egyenlőek.
Kaptunk 9 db egybevágó paralelogrammából álló nagy paralelogrammát, amely magában foglalja az ABC és A'B'C' háromszögeket.

A nagy paralelogramma területéből levonva az EBA, BFC és CDA háromszögek területét, az ABC háromszög területét kapjuk (a kis paralelogramma területét tekintsük egységnyinek):
TABC=9-3-32-1=72,TA'B'C'=12.
Vagyis a területek aránya 1:7.
 Borgátai Diána (Székesfehérvár, Tóparti Gimn. és Művészeti Szki., 10. o.t.)