Feladat: 1999. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2000/február, 70 - 71. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Természetes számok, Teljes indukció módszere, Számsorozatok, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/február: 1999. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Az állítás nyilván igaz k=0 esetén. A bizonyítást teljes indukcióval fogjuk végezni. Legyen tehát k1, és tegyük fel, hogy k helyett (k-1)-et írva az állítás már igazolást nyert.
Jelöljön a1, a2, ..., a (>2k) különböző egész számokat. Meg kell mutatnunk, hogy kiválasztható közülük k+2 a feladatban megadott követelménynek megfelelően. Ezt pontosan akkor lehet megtenni, ha a 0=a1-a1, a2-a1, ..., a-a1 számok közül kiválasztható k+2 a megfelelő módon. Feltehetjük tehát a továbbiakban, hogy a számok között szerepel a 0. Továbbá, ha az a1, a2, ..., a számok mindegyike osztható egy q pozitív egész számmal, akkor elegendő az állítást a1, ..., a helyett az a1q, ..., aq számokra igazolni. Feltehetjük tehát, hogy a számok relatív prímek. Számaink között tehát szerepel páros és páratlan szám is. Vagy a páros vagy a páratlan számok száma nagyobb, mint 2k-1.
Tegyük fel először, hogy több, mint 2k-1 páratlan számunk van. Ezekből az indukciós feltevés alapján kiválasztható k+1 a követelménynek megfelelően. Jelölje ezeket b1, ..., bk+1, és legyen c valamelyik páros szám az a1, ..., a számok közül.
Tegyük fel, hogy a b1, ..., bk+1, c számok között van x1<x2<...<xm és y1<y2<...<ym úgy, hogy x1+x2+...+xm=y1+y2+...+ym teljesül. A c szám az egyenlőség mindkét oldalán legfeljebb egyszer fordulhat elő. Ha az x1+x2+...+xm ugyanolyan maradékot ad 2-vel osztva, mint m, akkor szükségképpen az xi és yi számok is mind páratlanok, és az x1=y1, ..., xm=ym egyenlőségek következnek az indukciós feltevésben a b1, b2, ..., bk+1 számokra kirótt feltételből. Ellenkező esetben a c szám az egyenlőség mindkét oldalán szerepel, azt mindkét oldalról elhagyva meggyőződhetünk arról, hogy a fennmaradó számok páronként egyenlők.
Hasonló módon okoskodhatunk akkor is, ha az a1, ..., a számok között a páros számokból van több, mint 2k-1.
 
II. megoldás. Feltehetjük, hogy a szóban forgó számok mindegyike pozitív, ezt ugyanis elérhetjük, ha mindegyik számot megnöveljük ugyanazzal az elegendően nagy pozitív egész számmal. Ha az újonnan kapott számokra teljesül az állítás, akkor az eredeti számokra is teljesülnie kell. Írjuk fel most a számokat kettes számrendszerben, és tekintsük azt a legkisebb helyiértéket, ahol valamely két szám különbözik. Jelölje ezt a helyet i1. Az összes szám megegyezik tehát az utolsó i1-1 helyen, az i1-edik helyen azonban bizonyos számokban 0 áll, a többiben pedig 1. Legyen b1 egyike azon számoknak, amelyekből kevesebb van; ha ugyanannyi van a két különböző típusból, akkor egy olyat válasszunk ki, amelynek (hátulról számítva) az i1-edik jegye 1.
Tekintsük a továbbiakban csak azokat a számokat, amelyek különböznek b1-től az i1-edik helyen. b1 kiválasztása miatt ezek száma nagyobb, mint 2k-1, és utolsó i1 jegyük rendre megegyezik. Jelölje i2 azt a legkisebb helyiértéket, ahol valamelyik két szám eltér, i2>i1. Különböztessük meg a számokat aszerint, hogy az i2-edik helyen milyen számjegy áll bennük, és válasszuk b2-t azok közül, amelyek kevesebben vannak, a másik csoport számmal (amelyekből több, mint 2k-2 van) pedig folytassuk ezt az eljárást. Ily módon olyan i1<i2<...<ik+1 helyiértékeket és b1, b2, ..., bk+1 számokat találunk, amelyekre igaz minden j=1, 2, ..., k esetén, hogy bj, bj+1, ..., bk+1 utolsó ij-1 jegye megegyezik, de bj ij-edik jegye különbözik bj+1, ..., bk+1 ij-edik jegyétől. Sőt, egy bk+2 szám is található, amelynek utolsó ik+1-1 jegye bk+1-ével megegyezik, de az ik+1-edik helyen a két szám eltér egymástól.
Tegyük fel most, hogy a b1, b2, ..., bk+2 számok között van x1<x2<...<xm és y1<y2<...<ym úgy, hogy x1+x2+...+xm=y1+y2+...+ym=S teljesül.
Az x1, x2, ..., xm, y1, y2, ..., ym számok utolsó i1-1 jegyéből álló szám mind megegyező, jelöljük ezt u1-gyel. Az S-mu1 szám utolsó i1-1 jegye tehát 0, és az i1-edik jegyet megvizsgálva eldönthető, hogy az x1, ..., xm (és ugyanígy az y1, ..., ym) számok között szerepel-e a b1. Ha nem, akkor áttérünk az utolsó i2 hely vizsgálatára. Ha igen, akkor mindkét oldalról töröljük a b1 összeadandót, és úgy térünk át az utolsó i2 jegy vizsgálatára. Ilyen módon a b1, b2, ..., bk+1 számokról sorra eldönthetjük, hogy szerepelnek-e az összegben: ha igen, akkor mind a két oldalon szerepelniük kell. Ezeket sorra elhagyva az egyenlőség mindkét oldaláról végül vagy a 0=0 egyenlőséghez jutunk, vagy mindkét oldalon egy-egy szám marad, amely kizárólag bk+2-vel lehet egyenlő.
 
Megjegyzések. 1. Mindkét bizonyítás egy algoritmust is szolgáltat a keresett k+2 szám kiválasztására, méghozzá lényegében ugyanazt az algoritmust.
2. Kézenfekvő kérdés, hogy 2k helyettesíthető-e valamely, annál kisebb számmal. Terpai Tamás észrevette, hogy van olyan pozitív c konstans, hogy c2kk3/2 mellett az állítás már nem igaz.
Ha ugyanis az első n számból ki lehet választani k+2 számot a kívánt feltétel mellett, akkor szükségképpen =k+22 esetén a számokból alkotott (k+2)42π2kk -tagú összeg mind különböző, márpedig ezek egyike sem lehet nagyobb, mint nnk2.