Feladat: 1999. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Árvay Eszter ,  Terpai Tamás 
Füzet: 2000/február, 67 - 70. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek szerkesztése, Vetítések, Súlypont, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/február: 1999. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. A háromszög csúcsait jelölje A, B és C, a P pont vetületei a BC, CA, AB oldalakra pedig legyenek rendre X, Y és Z. P pontosan akkor súlypontja az XYZ háromszögnek, ha a PX, PY, PZ egyenesek rendre felezik az YZ, ZX, XY szakaszokat.
Vizsgáljuk meg, mit jelent az, hogy a PZ egyenes felezi az XY szakaszt. Ha a PZ és XY egyenesek metszéspontját Z'-vel, az X és Y pontok AB egyenesre eső vetületeit pedig XAB-vel és YAB-vel jelöljük, úgy YZ'=Z'X akkor és csak akkor teljesül, ha YABZ=ZXAB, vagyis ha YPsin(YPZ')=XPsin(XPZ').
 
 
1. ábra
 

Tegyük fel az egyszerűség kedvéért, hogy Z az AB szakasz belső pontja. Ekkor az 1. ábráról, az AZPY és BXPZ húrnégyszögeket figyelembe véve, leolvasható, hogy
YPZ'=180-YPZ=YAZ=α,
és
XPZ'=180-XPZ=XBZ=β.

 
 
2. ábra

 

A 2. ábra mutatja, hogy ez akkor is igaz, ha a Z pont esetleg egybeesik az AB szakasz valamelyik végpontjával, vagy azon kívül helyezkedik el.
A szinusztétel alapján tehát a PZ egyenes pontosan akkor felezi az XY szakaszt, ha
1=YZ'Z'X=YPsinαXPsinβ=YPXP:ACBC,
vagyis ha YPXP=ACBC. Azon P pontok, amelyekre ez az összefüggés teljesül, egy C-n áthaladó eC egyenesre illeszkednek, amelyet megszerkeszthetünk úgy, hogy az AC és BC egyenesekkel, azoknak a háromszöget tartalmazó oldalán, azoktól AC, illetve BC távolságban párhuzamosokat húzunk, és ezek metszéspontját összekötjük a C ponttal.
Hasonlóképpen, a PX (PY) egyenes pontosan akkor felezi az YZ (XZ) szakaszt, ha ZPYP=ABAC (XPZP=BCAB). Világos, hogy a három feltétel közül bármely kettő teljesülése maga után vonja a harmadik teljesülését is.
Ha P az XYZ háromszög súlypontja, akkor szükségképpen illeszkedik az eC egyenesre, és arra az eA egyenesre is, amelyet úgy szerkeszthetünk meg, hogy az AB és AC egyenesekkel párhuzamosokat húzunk, azoknak a háromszöget tartalmazó oldalán, tőlük AB, illetve AC távolságban, és ezen párhuzamosok metszéspontját az A csúccsal összekötjük. Az eA és eC egyenesek az ABC háromszög belsejében metszik egymást. A keresett P pont nem lehet más, mint ez a metszéspont, és ez valóban jó is.
 
II. megoldás. (Terpai Tamás gondolata alapján.) Az előző megoldás jelöléseit megtartva megállapithatjuk, hogy P pontosan akkor súlypontja az XYZ háromszögnek, ha PX+PY+PZ=0. Forgassuk el ezeket a vektorokat P körül az óramutató járásával ellentétes irányban 90-kal. Az így nyert PX1, PY1, PZ1 vektorok rendre párhuzamosak és egyirányúak a háromszög BC, CA és AB oldalvektoraival. Mivel az AB, BC, CA vektorok közül semelyik kettő nem párhuzamos, továbbá BC+CA+AB=0, a PX1+PY1+PZ1=0 összefüggés pontosan akkor áll fenn, ha van olyan λ pozitív szám, amelyre PX1=λBC, PY1=λCA és PZ1=λAB. A P pont tehát pontosan akkor súlypontja az XYZ háromszögnek, ha
PXBC=PYCA=PZAB,
ahonnan a megoldás az előzővel megegyező módon fejezhető be.
 
III. megoldás. Az XYZ háromszöget fogjuk megszerkeszteni. Ezután P már igen egyszerűen megszerkeszthető az XYZ háromszög súlypontjaként, vagy az AB, BC egyenesekre az Z, illetve X pontban emelt merőlegesek metszéspontjaként. A szerkesztést két lépésben végezzük: először egy, a keresett háromszöghöz hasonló, azzal megegyező állású háromszöget szerkesztünk, majd alkalmas hasonlósági transzformációval azt a keresett XYZ háromszögbe visszük.
Vegyünk fel egy tetszőleges Q pontot a háromszög belsejében, és indítsunk a Q pontból az AB, BC, CA oldalegyenesek irányába, azokra rendre merőleges sAB, sBC, sCA félegyeneseket. Ezek rendre megegyező irányúak a PZ, PX, PY vektorokkal. Olyan X*Y*Z* háromszöget keresünk, amelynek súlypontja Q és amelyben a QX*, QY*, QZ* vektorok rendre párhuzamosak a PX, PY, PZ vektorokkal. Ez csak úgy lehet, ha X*, Y*, Z* rendre az sBC, sCA, sAB félegyenesekre esnek. Tegyük fel, hogy X*-ot már kijelöltük az sBC félegyenesen.
 
 
3. ábra
 

Mivel tetszőleges háromszög súlyvonalai harmadolják egymást, nem nehéz megmutatni, hogy az Y*, Z* pontok úgy szerkeszthetők meg, hogy az X* pontot Q-ra tükrözzük, majd a tükörképen keresztül az sAB, sCA félegyenesekkel párhuzamosokat húzunk. Ezek metszik ki az sCA, sAB félegyenesekből az Y*, Z* pontokat. Világos, hogy bármely megoldás hasonló a keresett XYZ háromszöghöz, sőt azzal egyállású is. Válasszuk ki azt a megoldást, ahol X* a BC egyenesre esik. Az ABC háromszög valamelyik oldalára két hegyesszög illeszkedik. Ha feltesszük, hogy a BC oldal ilyen, akkor X* a BC szakasz belső pontja. Megmutatjuk, hogy pontosan egy olyan XYZ háromszög van, amely X*Y*Z*-gal egyállású és X, Y, Z csúcsai rendre a BC, CA, AB egyenesekre esnek. Van olyan X* középpontú, pozitív arányú nagyítás, amely az X*Y*Z* háromszöget olyan X*Y**Z** háromszögbe viszi, ahol Y** az AC szakaszra vagy pedig Z** az AB szakaszra esik, és ez igen egyszerűen meg is található, ha megkeressük az X*Y*, illetve X*Z* félegyeneseknek az ABC háromszög kerületével alkotott metszéspontjait. Tegyük fel az egyszerűség kedvéért, hogy Y** az AB szakaszra esik. Ekkor az XYZ háromszöget meg kell kapnunk az X*Y**Z** háromszögből egy C középpontú, pozitív arányú nagyítással. Egyetlen ilyen nagyítás létezik: a Z pont megszerkeszthető mind a CZ** félegyenes AB egyenessel alkotott metszéspontja. Világos, hogy a kapott XYZ háromszög megfelelő lesz.
 
IV. megoldás. (Árvay Eszter ötlete.) Egy, az XYZ háromszöggel egyállású háromszög megszerkesztését a következő gondolatra támaszkodva is elvégezhetjük. Tegyük fel, hogy P az XYZ háromszög súlypontja, és tükrözzük P-t az XYZ háromszög oldalfelező pontjaira (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

Az így keletkező XZ''YX''ZY'' hatszög felbontható 6 egybevágó háromszögre (XPZ'', Z''PY, YPX'', X''PZ, ZPY'', Y''PX) amelyek hasonlók az ABC háromszöghöz. Ugyanis, az előző megoldásban leírt módon látható, hogy például XZ''P=Z''PY=Z'PY=CAB. Az ABC háromszög 6 egybevágó példányát alkalmas módon egymáshoz illesztve tehát az XZ''YX''ZY'' hatszöggel egyállású hatszöget szerkeszthetünk. Innen a megoldás a III. megoldáséval megegyező módon fejezhető be.
 
Megjegyzések. 1. Harangi Viktor észrevette, hogy a keresett P pont rajta van az ABC háromszög súlyvonalainak az azonos csúcsból induló szögfelezőkre vonatkozó tükörképein, az ún. szimmediánsokon. Ezek egy pontban metszik egymást, amelyet a háromszög szimmediáns-pontjának nevezhetünk, ez tehát a szerkesztendő P pont. Ugyanezzel a ponttal találkozhatunk Lemoine- vagy Grebe-pont néven is.
2. Nem nehéz meggondolni (de némi diszkussziót igényel), hogy a háromszög határán vagy azon kívül soha nem létezik olyan pont, amely rendelkezne a kívánt tulajdonsággal.
3. Terpai Tamás azt is megvizsgálta, milyen esetben lesz P a vetületi pontok által alkotott háromszög valamely más nevezetes pontja (magasságpont, beírt kör középpontja, körülírt kör középpontja). Legnehezebb azonban kétségkívül a feladatban kitűzött eset.