Feladat: 3341. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Hegedűs Ákos ,  Nagy Ádám 
Füzet: 2001/február, 119 - 120. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Elektromágnesek, Egyéb mágneses erőhatás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/április: 3341. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Írjuk fel az AmpŠre-féle gerjesztési törvényt (lásd Radnai Gyula cikkét ,,Az elektromágnes húzóerejéről'' a KöMaL 2000. évi 4. számában) az U alakú vasmagból, a két légrésből és a záró vasmagból álló mágneses körre:

Bμ(B)(L+l)+Bμ02h=nI,(1)
ahol μ(B) a vas permeabilitása az adott B indukció mellett, n pedig a menetszám. (Felhasználtuk, hogy a légrés kicsi a vasmag méreteihez képest, így feltehető, hogy az indukcióvonalak csak a vasban, illetve a légrésben futnak, a kiszóródó mágneses mező kicsi. A középvonal teljes hossza akkor is L+l, ha számításba vesszük a vasak véges szélességét.) Másrészt tudjuk, hogy az összesen 2A keresztmetszetű légrésnél a húzóerő
F=B2Aμ0,(2)
ahonnan a mágneses indukcióra
B=μ0FA=0,79T,
amit (1)-be, illetve a megadott μ(B) függvénybe helyettesítve a menetszámra n=13671370 adódik. (A kerekítés indoka: a számításnál alkalmazott közelítések miatt az eredmény negyedik számjegye semmiképpen nem tekinthető megbízhatónak.)
b) Ha nincs légrés, akkor az (1) képlet így módosul:
Bμ(B)(L+l)=nI,
amit μ(B) ismert alakjának felhasználásával megoldva a mágneses indukcióra B=1,64T, a relatív permeabilitásra μ(B)/μ0=400, a húzóerőre pedig a (2) összefüggésből F=2,14kN adódik.
 Nagy Ádám (Budapest, Szent István Gimn., 11. o.t.)