Feladat: 3363. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Borbély Sándor ,  Coc Károly ,  Nagy Ádám ,  Varjú Péter 
Füzet: 2001/január, 57 - 59. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gyűjtőlencse, A Nap sugárzása (Napállandó), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/szeptember: 3363. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a Nap felszíni hőmérséklete TNap6000 K, sugara R és a Nap-Föld távolság D, jelölje továbbá a lencse sugarát r, a fókusztávolságát pedig f. A Nap által kisugárzott teljes teljesítmény

4R2πσTNap4,
és ebből a lencsére jut r2π/4D2π hányad, azaz a Nap képét
P=(RD)2πσTNap4r2
teljesítmény világítja meg. A Nap képének a sugara
s=RDf,
így
P=s2π(rf)2σTNap4.
A kép minden pontja azonos fényességű, és a kép egységnyi felületű darabjára
w=(rf)2σTNap4
teljesítmény érkezik.
A Nap képének kialakulása. A méretarányok erősen torzítottak


Egy ezzel a teljesítménnyel megvilágított tárgy addig a T hőmérsékletig melegszik, amíg a felvett teljesítmény és a test által kisugárzott AσT4 teljesítmény azonos nem lesz. Mivel ez utóbbi függ a test A felületétől, T függ a melegített test alakjától is. Ha pl. a test egy elhanyagolható vastagságú ρs sugarú korong lenne, akkor a felvett teljesítmény wρ2π, a leadott pedig 2ρ2πσT4, így T=(1/32)1/4TNap.
Ha a test egy ρ=s sugarú gömb, a felvett teljesítmény éppen P, a leadott pedig 4s2πσT4, innen T=(1/64)1/4TNap2100K1800C.
Ha a gömb sugara kisebb, mint a Nap képének sugara (ρ<s), akkor is ugyanennyire melegszik fel a gömb. Legyen pl. a gömb sugara 2-szer kisebb, mint a képé. Ekkor az időegységenként rá eső sugárzás energiája 14-e, de mivel a gömb felszíne is negyede az s sugarú gömbének, ugyanakkora hőmérsékleten 4-szer kevesebb energiát sugároz ki.
Amennyiben a gömb sugara nagyobb, mint a Nap képének sugara, továbbá az anyaga elég jó hővezető, akkor a hőmérséklete kisebb lesz, mint a fentebb számított érték, hiszen a napfényből kapott energiát nagyobb felületen sugározza ki, mint a korábban számított esetben.
 Több dolgozat alapján 

 
Megjegyzések. 1. A kapott eredmény (az, hogy egy lencsével nem tudunk akármekkora hőmérsékletűre felmelegíteni egy piciny testet) elég meglepő. A Nap messze van ugyan tőlünk, de a mérete (látószöge) természetesen véges, emiatt a képe sem pontszerű, hanem egy kicsiny korong. Ennek a képnek a fényessége (egységnyi felületre jutó energiája) határozza meg a melegített test maximális hőmérsékletét. Ez a hőmérséklet nem lehet nagyobb, mint a Nap felszíni hőmérséklete. Ténylegesen T<TNap, méghozzá az r/f hányadostól függő mértékben marad el a felmelegedő test hőmérséklete a Napétól. Emiatt az r/f hányados a lencse ,,fényerejére'' jellemző mennyiség.
2. Az r/f arány elvben 1-nél nagyobb is lehet, sőt, rf is elképzelhető. A levezetett képlet alapján ilyenkor látszólag T>TNap hőmérséklet is kialakulhatna, ez azonban ténylegesen nem igaz. A levezetés során hallgatólagosan kihasználtuk, hogy a leképezésben résztvevő sugarak az optikai tengelyhez közel haladnak. Ha ez nem teljesül (gondoljunk pl. egy nagy parabolatükörre), a számításokat elvégezve minden esetben T<TNap hőmérsékletet kapunk. Bebizonyítható, hogy lineáris (a szuperpozició lehetőségét megengedő) optikai leképezőrendszerrel semmiképp nem lehetséges pusztán napenergiát használva a Nap felszíni hőmérsékletét túlszárnyalni. Ez az elvi korlát a hőtan második főtételével áll kapcsolatban.
3. Megfontolásaink során feltételeztük, hogy a Nap sugárzása akadálytalanul eljut a Föld felszínére. A valóságban a Föld légköre a sugárzás számottevő részét visszaveri, illetve elnyeli, ezen hatások figyelembe vétele még tovább csökkenti az elérhető hőmérsékletet.
4. Ha a kicsiny testet napenergiával, de nem (lineáris) optikai eszközökkel melegítjük, akkor a fenti elvi korlát érvényét veszti. Megtehetjük pl. azt, hogy napelemekkel nappal elektromos energiát nyerünk, azzal feltöltünk egy akkumulátort, majd az akkumulátort éjszaka egy elektromos ívkisülés létrehozására használjuk. Az ívkisülés nyilván nem ,,emlékszik'' már annak a testnek (esetünkben a Napnak) a hőmérsékletére, amelyből a tárolt energia származott.