Feladat: A.231 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Csóka Endre ,  Gyenes Zoltán ,  Kiss Gergely ,  Varjú Péter ,  Zábrádi Gergely 
Füzet: 2001/január, 34 - 36. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gráfok összefüggősége, Részgráfok, Nehéz feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/február: A.231

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az állítás nyilván nem igaz az üres gráfra; ezért továbbiakban feltételezzük, hogy a gráfnak van legalább egy csúcsa. Mivel ennek a csúcsnak legalább 3 szomszédja van, a csúcsok száma legalább 4.

Először bebizonyítjuk, hogy ha egy nem üres gráfban minden csúcs foka legalább 2, akkor a gráf tartalmaz kört. Képezzük csúcsok egy A0, A1, ... sorozatát a következőképpen. Legyen A0 és A1 két szomszédos csúcs. Ha valamely n1-re An-et már definiáltuk, akkor legyen An+1 az An-nek az egyik, An-1-től különböző szomszédja. Ilyen mindig létezik, mert An-nek a feltétel szerint legalább két szomszédja van. Mivel a gráfnak csak véges sok csúcsa van, bizonyos csúcsok a sorozatban többször szerepelnek. Legyen Am az első olyan eleme a sorozatnak, ami korábban már szerepelt: Am=Ak valamely k<m-re. Ekkor nyilván m>k+2 (a gráf egyszerű), és így az Ak, Ak+1, ..., Am-1 csúcsok egy kört alkotnak.
Válasszuk ki most a gráf egy tetszőleges C csúcsát. A gráf tartalmaz olyan kört, amely nem megy át C-n. Ha ugyanis a C csúcsot a belőle induló élekkel együtt elhagyjuk, a megmaradó gráf legalább 3 csúcsot tartalmaz, és mindegyik csúcs foka legalább 2; az előbbiek szerint ez a gráf tartalmaz kört.
Ha egy C-n át nem menő kör éleit elhagyjuk, a gráf esetleg több komponensre esik szét. Legyen K az egyik C-n át nem menő kör, amelyre a C-t tartalmazó komponens maximális számú csúcsot tartalmaz. Megmutatjuk, hogy K éleit elhagyva a gráf összefüggő marad.
Tegyük fel, hogy K éleit elhagyva a gráf legalább két komponensre esik szét. Az eredeti gráfbeli utakkal bármelyik két komponens pontjai összeköthetők. A K éleinek elhagyása után ezekből az utakból csupán K élei hiányozhatnak; ebből látható, hogy minden komponensnek van közös csúcsa a K körrel.
Legyen G1 az a komponens, amely C-t tartalmazza, G2 pedig egy ettől különböző komponens. Mindkét komponensnek van legalább egy közös csúcsa a K körrel; legyen egy-egy ilyen csúcs D, illetve E. Két esetet fogunk vizsgálni aszerint, hogy G2-nek és K-nak van-e E-kívül más közös csúcsa.
Vizsgáljuk először azt az esetet, amikor G2-nek és K-nak az E az egyetlen közös csúcsa (1. ábra). Mivel E-nek legalább három szomszédja van, és ezek közül csak kettő tartozik a K körhöz, legalább egy szomszédja G2-ben van; a G2 komponens tehát legalább még egy csúcsot tartalmaz. Tekintsük most azt a gráfot, amelyet úgy kapunk, hogy G2-ből elhagyjuk E-t és a belőle induló éleket. Ez a gráf nem üres, és minden csúcsa legalább másodfokú. A gráf tehát tartalmaz egy K' kört. Ha eredetileg a K kör helyett ennek a K' körnek az éleit hagytuk volna el, akkor a C-t tartalmazó komponensnek része lenne a G1 gráf és az E csúcs is; ez ellentmond annak, hogy a G1 komponens éleinek száma maximális.
Most vizsgáljuk azt az esetet, amikor G2-nek és K-nak E-n kívül még legalább egy közös csúcsa van; legyen egy ilyen csúcs F. Feltételezzük, hogy a K körnek a D-t nem tartalmazó EF ívén a G2 komponensnek nincs több csúcsa; ezt mindig elérhetjük úgy, hogy az E és F csúcsot a K és G2 más, megfelelő közös csúcsaira cseréljük (2. ábra).
Mivel a G2 komponens összefüggő, az E és F pontok összeköthetők G2-beli élekkel. Ez az út a K körnek a D-t nem tartalmazó EF szakaszával együtt egy K' kört alkot. Ha a K helyett a K' kör éleit hagytuk volna el, akkor a C-t tartalmazó komponens ismét tartalmazná G1 valamennyi pontját, és K megmaradó élei révén tartalmazná a DE és a DF íveknek legalább egy-egy további pontját is. Ez ismét ellentmond annak, hogy G1 maximális.

Tehát a K kör éleinek elhagyása után a gráf valóban összefüggő marad.

 Csóka Endre (Debrecen, Fazekas M. Gimn., 9. o.t.)