Feladat: C.589 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Horváth László 
Füzet: 2001/január, 27 - 28. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szöveges feladatok, Térgeometriai bizonyítások, Háromszög alapú hasábok, Háromszögek egybevágósága, C gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/május: C.589

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az árok két oldalának síkját S1-gyel és S2-vel. Ha a bot merőleges a két sík metszésvonalára, akkor a két oldal síkjával egyenlő szöget zár be, és az állítás nyilvánvalóan igaz (1. ábra).
Jelöljük a bot két végpontját A-val és B-vel. A az S1, B az S2 síkon van, és AB most nem merőleges a két sík metszésvonalára (2. ábra).
Vetítsük A-t az S2, B-t az S1 síkra, vetületük rendre A' és B'. Állítsunk A-ból merőlegest m-re, talppontja M1 (3. ábra). Ekkor A'M1 ugyancsak merőleges m-re a három egymásra merőleges egyenes tétele szerint, és AM1A' éppen a két sík hajlásszöge. [A három merőleges egyenes tétele a következőket mondja ki: adott egy S sík, benne egy e egyenes és a síkon kívül egy P pont. Bocsássunk P-ből merőlegest a síkra, talppontja P' és az egyenesre, talppontja P''. Ekkor P'P'' ugyancsak merőleges lesz az e egyenesre (4. ábra).]
Hasonlóan, B vetülete S1-re B' és a metszésvonalra M2. A két sík hajlásszöge BM2B'. Az ABA' szög éppen az AB egyenesnek az S2 síkkal bezárt szöge, β (hiszen BA' a BA merőleges vetülete az S2 síkra). BAB' pedig AB-nek az S1 síkkal bezárt szöge, ami ismét β.
ABA'BAB', egy oldaluk közös, egy szögük derékszög, és ABA'=BAB'=β a feltétel szerint. Így AA'=BB', vagyis a bot két vége valóban egyenlő távolságra van az árok aljától.

 Horváth László (Csurgó, Nagyváthy J. Középisk., 12. o.t.)