Feladat: 1972. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Győri Ervin ,  Tuza Zsolt 
Füzet: 1973/február, 50 - 53. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorika, Kombinatorikai leszámolási problémák, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/január: 1972. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Elegendő a sorrendeknél csak arra tekintettel lenni, hol állnak lányok, hol fiúk, hiszen ha már ki vannak jelölve a ,,lányhelyek'' és a ,,fiúhelyek'', akkor mindig ugyanannyiféleképpen tudjuk elrendezni a lányokat a lányhelyeken, és a lányok elhelyezésétől függetlenül ugyanannyiféleképpen a fiúkat a fiúhelyeken. A megoldásokban ezért csak a fiú‐lány sorrendek számával foglalkozunk.
Nevezzük azokat a sorrendeket, amelyek nem vághatók a feladatokban leírt módon ketté, A-típusúnak, azokat, amelyeknek egy ilyen kettévágásuk van, B-típusúnak.

 
I. megoldás. Jelöljük az első helyen álló tanulót és a vele egyező neműeket X-szel, a másik nemű tanulókat Y-nal. Ha n lány és n fiú van az osztályban, akkor eszerint n darab X-nek és n darab Y-nak az X-szel kezdődő sorrendjeit kell vizsgálnunk. Minden ilyen sorrendhez a fiúknak és lányoknak két sorrendje tartozik, az egyik, amelyikben X-et fiúnak és Y-t lánynak értelmezzük, és a másik a fordított értelmezéssel keletkező.
Egy X-szel kezdődő A-típusú elrendezésben bármely betűig ‐ az utolsó kivételével ‐ legalább eggyel több X fordul elő, mint Y, hiszen a két betű előfordulásszáma közti különbség betűről betűre haladva eggyel változik, tehát ha X-szel kezdődik a sor, akkor az Y-ok csak úgy kerülhetnének túlsúlyba, ha előzőleg egyenlővé vált volna az X-ek és Y-ok száma. Ez azonban A-típusú elrendezésben csak az utolsó betűnél következhet be.
Egy B-típusú elrendezés a kettévágásnál két A-típusúra bomlik szét. Ezek közül az első X-szel kezdődik, a második azonban kezdődhet X-szel is, Y-nal is. Azok, amelyekben a második rész is X-szel kezdődik, a B-típusú elrendezések felét teszik ki, mert ezek második részében felcserélve az X-eket és Y-okat, minden sorrendet megkapunk és mindegyiket csak egyszer. A feladat állítását tehát bebizonyítjuk, ha az X-szel kezdődő A-típusú elrendezéseket egyértelműen összepárosítjuk az olyan B-típusúakkal, amelyeknek mindkét A-típusú része X-szel kezdődik.
Egy kívánt hozzárendelés történhet úgy, hogy a B-típusú elrendezés második A-típusú részének élén álló X-et a sor legelejére állítjuk.
Ezáltal A-típusú elrendezést kapunk, ugyanis a B-típusú elrendezés első A-típusú részében, mint láttuk, egy tetszőleges betűig, az utolsó kívételével, legalább eggyel több X van, mint Y. Az egész elé téve egy X-et, a második betűtől kezdve tehát legalább 2-vel több X lesz mint Y, egészen amíg az első A-típusú rész utolsó betűjéig nem érünk. Ez a betű a második A-típusú rész első betűje helyére került. Idáig eggyel több az X-ek száma, mint az Y-oké. A további betűket ugyanazok a betűk előzik meg, amelyek a B-típusú elrendezésben megelőzték, így megint több X lesz, mint Y, egészen az utolsó betűig.
A meggondolásból azt is látjuk, hogy fordítva egy A-típusú sorrendben a második olyan betűt kell megkeresni, ameddig eggyel több X szerepel,* mint Y, és ez után helyezni a sor elejéről az első X-et. Ezáltal X-szel kezdődő sorrendet kapunk, mert ha az A-típusú elrendezésben az első X-et egy Y követné, akkor mindjárt az után ketté lehetne vágni a sorrendet, hiszen legalább négy betűből áll a sor. Az első X elvételével az X-ek és Y-ok számának a különbsége 1-gyel csökken, amíg el nem érjük az áthelyezett betű új helyét. Mivel az előtt 1 volt ez a különbség, most 0-ra csökken, mégpedig itt először. Itt tehát kettévágható a sorrend, előbb azonban nem. Tovább megint az X-ek lesznek túlsúlyban, mig a sor végére nem érünk, hiszen az X új helyén túl minden betűig ugyanazok a betűk vannak a módosított sorrendben is, mint az eredetiben.
Ezzel a kívánt párosítást elvégeztük, s így a feladat állítását igazoltuk.
 
Megjegyzések. 1. Jelöljük a k fiú és k lány A-, ill. B-típusú sorrendjeinek számát ak-val (k1), ill. bk-val (k2). Egy B-típusú elrendezést csak páros számú betű után lehet kettévágni. Az olyan elrendezések száma, amelyben ez a 2k-adik betű után történik (k=1,2,...,n-1)(ak/2)an-k, mert egy 2k betűből álló, X-szel kezdődő A-típusú elrendezést követ egy tetszés szerinti, 2n-2k betűből álló. Így
bn2=a12an-1+a22an-2+...+an-12a1.
A feladatot tehát megoldjuk, ha megmutatjuk, hogy an is felírható a jobb oldal formájában, vagy 2-vel osztva és ak/2-t a'k-vel jelölve
a'n=a'1a'n-1+a'2a'n-2+...+a'n-1a'1.(1)

2. Tuza Zsolt, dolgozatában a következő probléma közvetítésével látja be (1) fennállását:
,,Hányféleképpen lehet egy kör (v. bármely konvex zárt vonal) mentén elhelyezett 2k pontot úgy összepárosítani, hogy a párokat összekötő húroknak ne legyen közös pontja?''
Megmutatja egyfelől, hogy a megfelelő összekötések száma a'k+1. Az összekötő húrok kisebb indexű végpontjához X-et, a nagyobb indexűhöz Y-t ír, majd sorra leírja az egymás utáni pontok mellé írt betűket és az elejére ír még egy X-et, a végére egy Y-t. Másfelől az első pontból induló átló két zárt vonalat képez a körből. Az egyikre és a másikra eső pontok külön‐külön egymást nem metsző húrokkal vannak összekötve. (Megegyezünk abban, hogy 0 pont összekötéseinek számán a'1=1-et értünk.) Ez a gondolat elvezet az (1) összefüggés igazolásához. A részletek végiggondolását az olvasóra bízzuk.
3. A fenti megszámlálási gondolat megfogalmazható az A-típusú elrendezések kettébontásaként az összekötési probléma közbeiktatása nélkül, ugyanis az első pontból induló húr végpontjának az a betű felel meg, amelynél másodszor csökken az addig előforduló X-ek és Y-ok számának különbsége 1-re. Így az A-típusú elrendezéseknek a fenti megoldásban szereplő átalakításához jutunk, csak ezt most nem a B-típusú elrendezésekhez való hozzárendelésre használjuk, hanem összeszámláljuk segítségével az A-típusú elrendezéseket is ugyanúgy, mint föntebb a B-típusúakat. A részletek végiggondolását ismét az olvasóra bízzuk.
Ez a meggondolás azt mutatja, hogy az összekötési probléma szellemes közbeiktatása nélkülözhető, és tulajdonképpen a fenti megoldás egy variánsával állunk szemben.
4. Az (1) formula és az a'1=1 kezdő érték módot ad az a'n, s így egyben az an, értékek egymás utáni kiszámítására, az a'n, értékek úgynevezett rekurzív meghatározására. Többen egy másik rekurzív meghatározást találtak:
Az összes, n darab X-ből és n darab Y-ból álló sorozatok száma (2nn). Ezek közül a nem A-típusúak valamilyen k-ra a 2k-adik betű után először (esetleg azután még más helyen is) kettévághatók úgy, hogy odáig k darab X és k darab Y legyen (1kn-1). A vágás előtti rész A-típusú, az ilyenek száma ak, tovább a 2n-2k elem (2n-2kn-k) lehetséges elrendezésének bármelyike állhat. Ebből az
an=(2nn)-a1(2n-2n-1)-a2(2n-4n-2)-...-an-1(21)(2)
összefüggés adódik, ami az a1=2 kezdő értékkel szintén meghatározza az an értékeket. Kézenfekvő gondolat volna ezután (1)-et teljes indukcióval megpróbálni bizonyítani (2) felhasználásával, ez azonban nem vezet eredményre. Többen megtalálták vagy megsejtették an, meghatározását binomiális együtthatók segítségével. Még ennek ismeretében sem könnyű bizonyítani az (1) azonosság helyességét, a versenyzőknek nem is sikerült.*
*Először mindjárt az első X után lesz ez a különbség 1.

*A kérdést feladatnak kitűzni tervezzük. (Szerk.)