Feladat: B.3328 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Hablicsek Márton 
Füzet: 2000/november, 483. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Érintősokszögek, Konvex sokszögek, Hossz, kerület, Eltolás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/december: B.3328

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen A1A2...An egy konvex n-szög (n3). Vizsgáljuk meg, mi történik az Ai csúcsnál a transzformáció után. Legyenek Ai merőleges vetületei az eltolt oldalegyeneseken Bi és Di, az egyenesek metszéspontja pedig Ci. Mivel AiBi és AiDi is 5 cm, azért Bi és Di rajta van az Ai körüli 5 cm sugarú körön, továbbá CiBi és CiDi a kör érintői, hiszen AiBiCi és AiDiCi derékszög.

 
1. ábra
 

Vizsgáljuk a BiAiDi szögek összegét. Ezek a konvex sokszög Ai-nél lévő belső szögeinek kiegészítő szögei (a két derékszög miatt). Így
i=1nBiAiDi=n180-(n-2)180=360.

Emiatt az AiBiCiDi négyszögeket az egyenlő hosszú, 5 cm-es oldalaiknál összeillesztve egy n oldalú érintősokszöget kapunk, amelynek beírt köre az 5 cm sugarú kör.
Állítjuk, hogy az érintősokszög K kerülete nagyobb a beírt kör kerületénél. Ez azért igaz, mert a sokszöget felbonthatjuk olyan háromszögekre, amelyek egyik oldala a sokszög oldala, ezzel szemközti csúcsa pedig a kör középpontja. Ezek közös magassága r, a kör sugara. A háromszögek területének összege tehát Kr2. Ez nagyobb, mint a kör területe, tehát r2π<Kr2. Ebből pedig valóban 2rπ<K. A feladatban r=5 cm. Ezt behelyettesítve: 25π<K, ahonnan 30<K következik.
Vegyük még észre, hogy az érintősokszög kerülete éppen annyi, amennyivel az eredeti sokszög kerülete nőtt a transzformáció után, és így a növekedés értéke valóban több, mint 30 cm.
 Hablicsek Márton (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 8. o.t.)

 
Megjegyzés. A fenti megoldás szemléltethető a következőképpen (2., 3. ábra):
 

2. ábra

 
3. ábra