Feladat: B.3326 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Máthé András 
Füzet: 2000/október, 409 - 410. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabályos sokszögek által határolt testek, Vetítések, Terület, felszín, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/december: B.3326

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tekintsük azt a kockát, amelynek lapközéppontjai a szabályos oktaédert alkotják. Legyen az oktaéder egyik lapja az ABC, a vele szemközti lap pedig a DEF szabályos háromszög. Ekkor a kockának az A, B, C pontokat tartalmazó lapjai a K,  a D, E, F pontokat tartalmazó lapjai pedig az ezzel szemközti L csúcsban találkoznak (1. ábra).
A KL egyenes körül 120-kal forgatva a kocka, s így az oktaéder is, önmagába megy át. Ezért az ABC és a DEF sík is merőleges a KL egyenesre. Az ABC és a DEF lapok egymásnak a kocka O középpontjára vonatkozó tükörképei. A KL egyenes átmegy O-n is, és az ABC és DEF szabályos háromszögek középpontjain is. Ha tehát az ABC háromszöget és O-t merőlegesen ‐ azaz KL-lel párhuzamosan ‐ vetítjük a DEF síkra, akkor O-nak az O' képe a DEF háromszög középpontja lesz, A, B és C képei pedig rendre D, E és F O'-re vonatkozó tükörképei (2. ábra).
Könnyen látható, hogy a két háromszög közös része egy szabályos hatszög. A 2. ábrán látható 12 kis háromszög nyilván egybevágó, ezért a vetület a lap területének 69=23 részét fedi le.

 Máthé András (Budapest, ELTE Apáczai Cs. J. Gyak. Gimn., 12. o.t.)
 
  dolgozata alapján