Feladat: N.176 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bérczi Gergely ,  Kun Gábor 
Füzet: 1999/március, 162 - 163. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Algebrai egyenlőtlenségek, Mátrixjátékok, Nehéz feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/május: N.176

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Alsó becslés: Először becsüljük meg, hogy egy 3×k-as téglalapnak legalább hány bejárása van:
2k-1-féleképpen lehet felosztani 3 magasságú téglalapokra a táblát. Minden ilyen felosztáshoz tartozik egy bejárás, amit úgy kapunk, hogy a 3 magasságú szeleteket ,,S'', illetve ,,Z'' alakú úton járjuk be (1. ábra). Ezek mind különböző bejárások.
Vizsgáljuk most azt, hogy egy 3×n-es táblát hányféleképpen lehet úgy bejárni, hogy az átellenes sarok az utolsó mező. Vegyük az első 3×(n-2)-es részt. Ezt bejárjuk tetszőlegesen, az utolsó 3×2-es részben pedig úgy manőverezünk, hogy a megfelelő sarokba érkezzünk. Ez mindig lehetséges:
Az n×n-es táblán elhelyezünk [n3] kicsi táblát, amelyek 3×n-esek. Ezeket sorban bejárjuk a fenti módon, majd az alul esetleg kimaradó 1‐2 sort tetszőlegesen bejárjuk. Így tn2(n-3)[n3], és

2(n-3)[n3]n223>1,25.

Felső becslés: Tekintsünk egy adott bejárást. Két mezőt összekötünk, ha a bábu köztük lépett egyet a bejárás közben. Tegyük fel, hogy csak a párosadik oszlopokban levő mezőkről tudjuk, mely mezőkkel vannak összekötve. Azt állítjuk, hogy ezek már meghatározzák a bejárást, ha még azt is tudjuk, melyik mezőn ér véget az útvonal.
Bizonyítás: Minden mezőről tudjuk, hogy egy vagy két mezővel van-e összekötve a négy (vagy kevesebb) szomszédja közül. Ha egy rögzített mező szomszédairól egyet kivéve tudjuk, melyikkel van összekötve, melyikkel nem, akkor a hiányzóról kikövetkeztethetjük, vele össze van-e kötve a rögzített mező. Így a páratlanadik oszlopok fentről lefelé haladva egyértelműen ,,kitölthetők''.
Még azt számoljuk ki, hogy legfeljebb hányféleképpen lehet egy oszlopot úgy megrajzolni, hogy a 2. ábra egy bejárásából származhasson.
A legfelső mező legfeljebb 3-féleképpen tölthető ki, mert 1 vagy 2 él megy belőle 2 vagy 3 szomszédba. Ha egy mező felett már kitöltöttük a többit, akkor legfeljebb 3 lehetőség marad erre a mezőre, a fentihez hasonlóan. A legalsó mezőnél már csak legfeljebb 2 eset lehetséges. Azaz egy oszlop szóba jövő kitöltéseinek száma 23n-1.
(A fenti gondolatmenet akkor is működik, ha a kezdő vagy utolsó mező, aminek egy kimenő éle van, ebbe az oszlopba esik.)
Mivel n2-féle lehet az utolsó mező, azért
n2(3[n2](n-1)2[n2])tn,tnn2n23n22n2,ésn23n22n23<2.

 
Megjegyzés. A fenti bizonyítás a felső becslésére Bérczi Gergely ötlete alapján történt.
Az alsó becslést Kun Gábor ennél élesebbre is kihozta, a megoldásából
23<3+524<lim infntnn2.