Feladat: F.3288 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2000/május, 289. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Teljes indukció módszere, Oszthatóság, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/május: F.3288

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 
Megjegyzés az F. 3288. feladathoz
 
 

 
F. 3288. Legyenek n és k pozitív egészek és p prímszám úgy, hogy pk|n!. Bizonyítsuk be, hogy ekkor n! osztható (p!)k-nal is.
A KöMaL 2000/1. számának 36‐37. oldalán a fenti feladatra két megoldást is közöltünk. Amint arra Kiss Gergely (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 12. o.t.) felhívta a figyelmünket, az I. megoldás hibás, az állítás, amelyből az indukció kiindul, nem igaz. Abból ugyanis, hogy m a legkisebb olyan egész szám, amire pm!, nem következik, hogy m+p a legkisebb olyan pozitív egész, amelynek faktoriálisa p+1-nel osztható. A legegyszerűbb ellenpélda a p==2. Ekkor az a legkisebb m, amire m! osztható 4-gyel, az m=4; és 4! osztható 23-nel is.
 

A megjelent hibás teljes indukciós bizonyítás helyett Fried Ervin az alábbi bizonyítást bocsátotta a lap rendelkezésére:
 

Legyen p rögzített prímszám, és jelölje k(n) azt a legnagyobb kitevőt, amelyre pk(n) osztója n!-nak. Elég az állítást k(n)-re bizonyítani, hiszen k<k(n) esetén (p!)k osztója (p!)k(n)-nek. (Az eddigiek csak az egyszerűbb számolást szolgálják.)
Azt kell tehát bizonyítani, hogy (p!)k(n) osztója n!-nak. Ezt az állítást n-re vonatkozó teljes indukcióval bizonyítjuk. Az n=1 esetben k(1)=0 következtében az állítás igaz. Tegyük fel, hogy az állítás teljesül minden n-nél kisebb természetes szám esetében, és vizsgáljuk n!-t. Ha p nem osztója n-nek, akkor k(n-1)=k(n) miatt (p!)k(n) osztója (n-1)!-nak; így n!-nak is.
Legyen most n=pm. Mivel p prímszám, azért az n!-ban fellépő maximális p-hatvány megegyezik az 1p, 2p, ..., mp számok szorzatában fellépő maximális prímhatvánnyal. Ez a szorzat pontosan pmm!. Így k(pm)=m+k(m). Bontsuk fel most az n!-t m+1 tényező szorzatára. Az első m tényező a következő:
12(p-1),(ip+1)(ip+2)((i+1)p-1),((m-1)p+1)((m-1)p+2)(mp-1).
Ezen tényezők mindegyike osztható (p-1) faktoriálissal, hiszen bármilyen t egész szám esetén t egymás utáni egész szám szorzata osztható t!-sal. Ez a szorzat tehát osztható a (p-1)!m számmal. A fennmaradó tényező a pmm! szorzat. A pm tényezőt az előző szorzathoz hozzávéve egy olyan szorzatot kapunk, amely osztható (p!)m-nel. Az indukciós feltevés és m<n miatt m! osztható (p!)k(m)-nel. A már belátott k(n)=m+k(m) összefüggésből következik az állítás.