Feladat: B.3367 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Somogyi Dávid 
Füzet: 2000/december, 536 - 537. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül, Háromszögek egybevágósága, Párhuzamos szelők tétele és megfordítása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/április: B.3367

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A hajtás során az A csúcs a BC szár F felezőpontjába kerül, ezért a hajtás éle megegyezik az AF szakasz ‐ vagyis a BC szárhoz tartozó súlyvonal ‐ felező merőlegesével. Jelöljük ennek a felező merőlegesnek és az AC, AF, AB szakaszoknak a metszéspontját rendre K, L, M-mel.
Először vizsgáljuk meg, hogy milyen p:q arányok esetén lesz M az AB alap belső pontja. Ha a KL egyenes átmegy B-n (1. ábra), akkor ‐ G-vel jelölve az F-en átmenő, KL-lel párhuzamos egyenes és AC metszéspontját ‐ a párhuzamos szelők tétele miatt AK:KG=AL:LF=1:1 és KG:GC=BF:FC=1:1. Tehát p:q=AK:KC=AK:(KG+GC)=1:2. Ha a p:q arány csökken, vagyis rögzített AB esetén a C csúcs távolodik az alaptól, akkor a KL egyenes az AB szakaszon kívül ‐ annak B-n túli meghosszabbításán ‐ metszi az AB egyenest.

 

1. ábra

 
2. ábra

 
3. ábra

 

Feltehetjük tehát, hogy q<2p. Jelöljük a B-ből, illetve C-ből az AF egyenesre bocsájtott merőlegesek talppontját T1, illetve T2-vel (2. ábra). Ekkor a BFT1 és a CFT2 derékszögű háromszögek egybevágóak, mert megfelelő szögeik egyenlők, és BF=CF. Ezért T1F=FT2. Legyen ez a távolság y, AL=LF pedig x. A párhuzamos szelők tétele szerint
pq=AKKC=ALLT2=ALLF+FT2=xx+yés(1)AMMB=ALLT1=ALLF-FT1=xx-y.(2)
Az (1) egyenletből y=q-ppx adódik, amit (2)-be helyettesítve
AMMB=xx-q-ppx=p2p-q.

Tehát a hajtás élének másik végpontja p:(2p-q) arányban osztja a háromszög AB alapját.
 Somogyi Dávid (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 10. o.t.) dolgozata alapján

 
Megjegyzés. Ha előjeles szakaszokkal számolunk, akkor q>2p esetén is igazak az (1) és (2) egyenlőségek, s így a végeredmény is ugyanaz. Ennek bizonyítása leolvasható a 3. ábráról.