Feladat: B.3337 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Rácz Judit 
Füzet: 2000/október, 413 - 414. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai szerkesztések, Parabola, mint mértani hely, Kör geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/január: B.3337

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A parabola pontjai a fókusztól és a vezéregyenestől egyenlő távol vannak, ezért a vezéregyenes érinti azokat a köröket, amelyek középpontjai a parabola pontjai, és átmennek a fókuszon.
Ha az adott parabolapontokat P1 és P2, a fókuszt pedig F jelöli, akkor az előzőek alapján a szerkesztendő vezéregyenes a Pi középpontú, PiF sugarú ki (i=1, 2) körök közös érintője. Mivel a parabola pontjai a vezéregyenesnek ugyanazon az oldalán helyezkednek el, azért a két kör közös érintői közül csak a külső érintők lehetnek vezéregyenesek. Ha az e egyenes a k1 és k2 körökhöz az ismert módon szerkesztett közös külső érintő, akkor a Pi pontok e-től és F-től egyenlő távol vannak, e tehát egy megfelelő parabola vezéregyenese.
A megoldások száma megegyezik k1 és k2 közös külső érintőinek számával. Mivel mindkét kör átmegy F-en, azért ez a szám 0 vagy 2, és csak akkor 0, ha az egyik kör a 2. ábrán látható módon belülről érinti a másikat, azaz ha az F, P1 és P2 pontok egy egyenesen vannak és F nem a P1P2 szakasz belső pontja.

 Rácz Judit (Szekszárd, Garay J. Gimn., 9. o.t.) dolgozata alapján