Feladat: Gy.3276 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Deli Lajos ,  Fiers Márton ,  Kovács Erika Renáta ,  Papp Dávid 
Füzet: 2000/április, 215 - 216. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai bizonyítások, Háromszögek egybevágósága, Középponti és kerületi szögek, Pont körüli forgatás, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/április: Gy.3276

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha az AOS háromszög szabályos, akkor AO=SO, tehát S is a k2 körön van. A k2 körben az SA ívhez tartozó középponti szög SOA=60, az ugyanehhez az ívhez tartozó kerületi szög SBA=30. Így a k1 körben a TA ívhez is TBA=SBA=30-os kerületi szög tartozik, tehát a TA ívhez tartozó középponti szög, TKA=60, vagyis a TKA háromszög is szabályos. Ezért, ha az AKO háromszöget (amelyben KA=KO=r) az óramutató járásával ellentétes (pozitív) irányban elforgatjuk A körül 60-kal, akkor a K pont képe T, az O ponté pedig S lesz, A helyben marad. Az AKO háromszög elforgatottja tehét az ATS háromszög lesz, így e két háromszög egybevágó, és TS=KO=r.

 Deli Lajos (Hajdúszoboszló, Hőgyes E. Gimn., 10. o.t.)

 
Megjegyzések. 1. A gyakorlatra sokféle más megoldás is érkezett: az AKO és ATS háromszögek egybevágóságát a szögek kiszámításával látták be; volt, aki a pont körre vonatkozó hatványát írta fel, mások koordinátageometriai eszközökkel számolták ki TS hosszát.
2. Akik a számolás során kihasználták, hogy a k2 kör sugara kisebb, mint a k1 köré, azok megoldása nem teljes.
3. Fiers Márton (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 11. o.t.) észrevette, hogy az állítás akkor is igaz, ha S nem belső pontja k1-nek.