Feladat: Gy.3261 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Baharev Ali ,  Bálint Gergely 
Füzet: 2000/április, 213 - 214. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térgeometriai bizonyítások, Húrnégyszögek, Egyenes körkúpok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/február: Gy.3261

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először belátjuk, hogy ha a körök metszik egymást, akkor a négyszög húrnégyszög. A konvex négyszög átlói metszik egymást, ezért az AC és BD átlók felező merőlegesei is: legyen ezek közös pontja O. Jelölje a feladatban szereplő AC átmérőjű kört k1, a BD átmérőjű kört pedig k2.
Ha az O pontot összekötjük a k1, illetve a k2 körök pontjaival, egy-egy forgáskúpot kapunk. Az O-t a k1 és k2 metszéspontjaival összekötő szakaszok mindkét forgáskúpnak alkotói, tehát a két forgáskúp alkotói egyenlő hosszúságúak. (Ha O egybeesik valamelyik átló felezőpontjával, akkor az egyik (esetleg mindkét) fogáskúp alkotója helyett a k1, illetve a k2 kör sugara értendő.) A k1 és k2 körök pontjai tehát egyenlő távolságra vannak O-tól, így van olyan O középpontú gömb, amelyen k1 és k2 összes pontja, tehát A, B, C, D is rajta van.
A, B, C, D e gömb különböző, egy síkban levő pontjai, és mivel a gömb minden síkmetszete kör, azért van olyan kör, amelyen mind a négy pont rajta van. Így az ABCD négyszög valóban húrnégyszög.
Most bebizonyítjuk, hogy ha az ABCD négyszög húrnégyszög, akkor a k1 és k2 körök metszik egymást. Használjuk az eddigi jelöléseket, és legyen S az ABCD húrnégyszög síkja. Az O középpontú, OA sugarú gömb metszete S-sel (a gömb főköre) adja a húrnégyszög körülírt körét. Ezt a gömböt az AC és a BD átlókat tartalmazó, S-re merőleges síkok egy-egy körben metszik: mivel átmérőjük AC, illetve BD, ezek a körök éppen k1 és k2.
Ekkor az AD és BD átlók metszéspontjában az S síkra állított merőleges egyenes két pontban metszi a gömböt: ezek a pontok
egyúttal k1 és k2 pontjai is, tehát az AC és BD átmérőjű, S-re merőleges körök valóban metszik egymást.

 Bálint Gergely (Debrecen, KLTE Gyak. Gimn., 10. o.t.)