Feladat: B.3301 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Breuer János ,  Gyürki István ,  Kiss Gergely 
Füzet: 2000/március, 162 - 163. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Részhalmazok, Halmazok számossága, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/szeptember: B.3301

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. A H halmaz tetszőleges R részhalmazára jelölje R¯ az R komplementerét, azaz H azon elemeinek a halmazát, amelyek nem elemei R-nek. Képezzünk H részhalmazaiból (A,B) rendezett párokat; H-nak 2n darab részhalmaza lévén e rendezett párok száma 2n2n=4n. A rendezett párokat négyes csoportokra osztjuk; minden ilyen csoport álljon az (A,B), (A¯,B), (A,B¯), (A¯,B¯) párokból, ahol A, BH. Könnyen látható, hogy minden rendezett pár pontosan egy ilyen csoporthoz tartozik, így e csoportok száma 144n=4n-1. Tekintsük H-nak egy h elemét, és az A, BH halmazokat; mivel h az A és A¯ közül pontosan az egyiknek eleme (hasonlóan B és B¯ közül is), azért h az AB, A¯B, AB¯, A¯B¯ halmazoknak is pontosan az egyikében van benne. Tehát az AB, A¯B, AB¯, A¯B¯ halmazok elemszámának összege |H|=n. A számlálást a 4n-1 csoport mindegyikére elvégezve az elemszámok összegének összegére n4n-1 adódik, és ez éppen a feladat állítása.
 Gyürki István (Zseliz, Magyar Tannyelvű Gimn., 12. o.t.)

 
II. megoldás. Használjuk az I. megoldás jelöléseit. A H elemeit sorbarendezzük, és minden A, BH halmazpárhoz hozzárendeljük azt a 4-es számrendszerbeli n-jegyű számot, amelynek i-edik jegye 0, 1, 2 vagy 3 aszerint, hogy a H halmaz i-edik eleme az AB, A¯B, AB¯, A¯B¯ halmazok melyikéhez tartozik. Így összesen 4n darab különböző számot kapunk, vagyis az összes n-jegyű szám előáll ezen a módon. Ezekben a számokban összesen ugyanannyi 0 van, mint ahány 1-es vagy ahány 2-es vagy amennyi 3-as. Tehát a bennük előforduló 0 jegyek száma összesen 144nn=4n-1n; másrészt a nullák együttes száma éppen az |AB| elemszámoknak az összege.
 Breuer János (Budapest, ELTE Apáczai Cs. J. Gyak. Gimn., 11. o.t.)

 
III. megoldás. A H mindegyik x eleméhez meghatározzuk azoknak az A, B pároknak (A, BH) a számát, amelyekre xAB; a kapott számokat az x elemekre összegezve éppen a feladatban szereplő összeghez jutunk.
Ha xA, akkor a H minden további eleme vagy eleme A-nak, vagy nem; ez két lehetőség, tehát A megválasztása 2n-1-féleképpen történhet, akárcsak a B halmazé. Az x-et tartalmazó (A,B) halmazokból tehát 2n-12n-1=4n-1 rendezett pár készíthető, a H elemeire pedig összesen n4n-1.
 Kiss 345 Gergely (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 12. o.t.)