Feladat: F.3252 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Csirmaz Előd ,  Tóth Ágnes ,  Vizer Máté 
Füzet: 2000/február, 94 - 96. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorika, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/november: F.3252

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Tekintsünk egy megfelelő elrendezést, és nézzük a legnagyobb elemet, n-et. Akárhol áll a sorban, egyetlen szomszédja, (n-1) meg kell előzze. Az (n-1)-et pedig meg kell előznie (n-2)-nek, hiszen másik szomszédja, n, mögötte van. Ez így folytatódik, amíg az elrendezés legelső eleméhez nem érünk. Ha ez k, akkor az elrendezésben a k, k+1, ..., n-1, n számok ebben a sorrendben szerepelnek.
Tekintsük most a legkisebb elemet, az 1-et. Akárhol van ‐ kivéve ha az első helyen, azaz k=1 ‐ meg kell előzze egyetlen szomszédja, a 2. Ezt viszont a 3-nak kell megelőznie, hiszen a másik szomszédja, az 1 már mögötte van. Ez így folytatódik a (k-1)-ig, amit pedig szomszédja, k megelőz, hiszen a legelső helyen áll. A k-val kezdődő elrendezésben tehát a k-nál kisebb számok sorrendje is egyértelmű: k-1, k-2, ..., 2, 1.
Ha rögzítjük a legelső elemet, k-t, akkor az n-1 szabad helyre (n-1k-1)-féleképpen tudjuk a k-1, k-2, ..., 2, 1 számokat ebben a sorrendben felírni, ezután pedig a k-nál nagyobb elemek beírása a megmaradt helyekre a kötött sorrend miatt már egyértelmű.
A lehetséges sorbarendezések száma így
k=1n(n-1k-1)=2n-1.

 Csirmaz Előd (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 10. o.t.)

 
II. megoldás. Először azt igazoljuk, hogy egy megfelelő sorbarendezésnél a legutolsó helyen az 1 vagy pedig az n áll. Tegyük fel, hogy ez nem igaz, legyen 1<i<n, és tegyük fel, hogy a sorozat utolsó tagja i. Ekkor az i-t mindkét szomszédja, az i+1 és az i-1 is megelőzi. Ezután az i-nél nagyobb számok a kisebbik, az i-nél kisebbek pedig a nagyobbik szomszédjukat előzik meg, így a másik szomszédjuknak őket kell megelőzniük.
Így két láncot kapunk:
n...i+2i+1
 
 
i
 
 
1
...i-2i-1
Ez azt jelenti, hogy az 1 és az n mindketten a legelső helyen kell álljanak, ami nyilván nem lehetséges. Így valóban 1 vagy n áll az utolsó helyen. Jelölje f(n) azt, hogy hányféleképpen lehet n darab különböző számot sorbarakni úgy, hogy az első helyen álló szám kivételével mindegyiket megelőzze legalább az egyik szomszédja. A szomszédság jelentése itt nyilvánvaló, és f(n) valóban csak az n-től függ.
Akár 1, akár pedig n áll az utolsó helyen, a megmaradó számok f(n-1)-féle sorrendjének bármelyike megfelelő n hosszúságú sorozatot ad, így f(n)=2f(n-1). Mivel f(1)=1, azért f(n)=2n-1.
 Vizer Máté (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 11. o.t.)

 
III. megoldás. Legyen 1kn, és tegyük a k-t a legelső helyre. A második elem így a k valamelyik szomszédja, k-1 vagy k+1. (Ha k=1 vagy k=n, akkor a két eset közül persze csak az egyik lehetséges.) Az első két elem mindenesetre két szomszédos szám, a harmadik pedig e ,,szakasz'' valamelyik szomszédja, a kisebbik számnál 1-gyel kisebb vagy a nagyobbiknál 1-gyel nagyobb.
Ugyanígy kapjuk, hogy az első i darab elem i darab szomszédos szám, és az (i+1)-edik elem e számok minimumánál 1-gyel kisebb vagy maximumánál 1-gyel nagyobb.
Így minden sorozathoz ‐ a második elemtől kezdve ‐ hozzárendelhető egy 0-kból és 1-esekből álló sorozat. Az (i+1)-edik helyen álló 0 azt jelenti, hogy az első i darab szám minimumánál 1-gyel kisebb, az 1 pedig azt, hogy az első i darab szám maximumánál 1-gyel nagyobb szám került az (i+1)-edik helyre.
Így egy n-1 hosszúságú 0‐1 sorozatot rendeltünk az első n darab szám egy megfelelő sorbarendezéséhez. Ez a hozzárendelés kölcsönösen egyértelmű, ha ebből a 0‐1 sorozatból elő tudjuk állítani az első elemet, hiszen ezután a folytatás már egyértelmű.
Vegyük észre, hogy az első elem, k, a sorozatban szereplő nullák számánál 1-gyel nagyobb, hiszen ekkor van (k-1) lehetőségünk arra, hogy az addigi szakasz minimumát 1-gyel csökkentsük.
Az (n-1) hosszúságú 0‐1 sorozatok száma, mint ismeretes, 2n-1, ezért ennyi a feladatban kérdezett sorbarendezések száma is.
 Tóth Ágnes (Hajdúszoboszló, Hőgyes E. Gimn., 9. o.t.)