Feladat: F.3285 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Baharev Ali ,  Barát Anna ,  Dancsó Zsuzsanna ,  Gueth Krisztián ,  Harangi Viktor ,  Horváth Gábor ,  Keszegh Balázs ,  Kiss Gergely ,  Koch Dénes ,  Kovács Benedek ,  Kunszenti-Kovács Dávid ,  Máthé András ,  Naszódi Gergely ,  Szabadka Zoltán ,  Székelyhidi Gábor ,  Terpai Tamás 
Füzet: 2000/január, 33 - 34. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gömb és részei, Egyenes körkúpok, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/április: F.3285

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 

1. ábra

 
2. ábra

 

Legyen g egy olyan k-t tartalmazó gömb, amit egy P csúcsú c egyenes körkúp az m körvonalban érint (1. ábra). Mivel c egy körben érinti g-t, azért g-nek O-val jelölt középpontja rajta van c tengelyén, ami nyilván tartalmazza m-nek F-fel jelölt középpontját is. Messük el a rendszert a c tengelyét tartalmazó, k síkjára merőleges S síkkal. Eredeti feladatunk egy ebben a metszősíkban lévő síkbeli feladattá egyszerűsödik.
Jelölje az S síknak a k-val, illetve m-mel való metszéspontjait K1, K2, illetve M1 és M2 (3. ábra). Ekkor feladatunk a következő:
 
3. ábra
 

Adott a K1K2 szakasz és az egyenesén a szakaszon kívül egy P pont. Mi lesz a K1-en és K2-n átmenő körökhöz P-ből húzott érintők M1 és M2 érintési pontjait összekötő szakaszok F felezőpontjainak halmaza?
Ismert, hogy PM12=PM22=PK1PK2. Mivel K1 és K2 rögzített pontok, ezért ez azt jelenti, hogy az M1 és M2 érintési pontok egy P középpontú, PK1PK2 sugarú l körre illeszkednek. Az F pont felezi az M1M2 szakaszt, ezért M2F az OPM2 derékszögű háromszög átfogóhoz tartozó magassága. Így a befogótétel szerint POPF=PM22, tehát F éppen az O pont l körre vonatkozó inverze. Ha az összes K1-en és K2-n átmenő kört tekintjük, akkor O befuthatja a K1K2 szakasz teljes felező merőlegesét, l-re vonatkozó inverzei pedig egy K1K2-re szimmetrikus, P-n átmenő körvonal P-től különböző pontjait futják be.
Az első bekezdésben leírtak szerint az eredeti térbeli feladat feltételeinek is ugyanez a ponthalmaz, azaz egy k síkjára merőleges síkban lévő, k-nak P-n átmenő átmérőjére szimmetrikus, P-n átmenő körvonal P-től különböző pontjai tesznek eleget.
 Gueth Krisztián (Szombathely, Kanizsai D. Gimn., 12. o.t.) dolgozata alapján