Feladat: Gy.3246 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ambrus Gergely ,  Andrássy Zoltán ,  Babos Attila ,  Backhausz Ágnes ,  Bálint Gergely ,  Balogh Zoltán ,  Bartha Tamás ,  Béky Bence ,  Csernenszky András ,  Deli Lajos ,  Fehér Gergely ,  Fodor Gyula ,  Gerencsér Balázs ,  Gombkötő Kitti ,  Hablicsek Márton ,  Harangi Viktor ,  Kalcsú Áron ,  Kerékfy Péter ,  Koch Dénes ,  Kovács Erika Renáta ,  Kunszenti-Kovács Dávid ,  Nagy Zoltán ,  Pesti Gábor ,  Rácz Éva ,  Reviczky Ádám János ,  Siklósi Dávid ,  Simon Győző ,  Somogyi Dávid ,  Somogyi Tamás ,  Tóth Ágnes ,  Varjú Péter ,  Vígh Viktor 
Füzet: 1999/október, 407. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Játékelmélet, játékok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/január: Gy.3246

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Vegyük észre, hogy a játék során a jobb alsó sarokban lévő korong színe minden lépésben megfordul. Így, ha a kiinduló állásban az itt levő korong kék volt, akkor a kezdő játékos nem veszíthet, hiszen mindig tud lépni: a táblán a jobb alsó sarokban levő korong mindig kék, amikor ő következik.
Megmutatjuk, hogy ebben az esetben megfelelő taktikával biztosan nyer is, azaz a játék véges sok lépésben véget ér; tehát a második játékos már nem fog tudni lépni. Válassza a kezdő játékos mindig a bal felső saroktól kezdve soronként haladva az első kék korongot. Az előtte levő korongok tehát mind pirosak ‐ azok nem is változhatnak már többé, és most ez a korong is végleg piros lett. Így a kezdő játékos minden lépésekor legalább eggyel növeli az ,,elöl álló'' piros korongok számát, tehát legkésőbb az (n2-1)-edik lépésben már csak egy kék korong lesz: a jobb alsó sarokban.
Ha tehát a kiinduló állásban a jobb alsó sarokban kék korong volt, a kezdő játékosnak mindig van nyerő stratégiája. Ha viszont a jobb alsó sarokban piros volt a korong színe, akkor biztosan nem nyerhet, hiszen az ő lépései után a második játékosnak a jobb alsó korong mindig kék lesz. Ekkor a második játékos fog biztosan nyerni ugyanezzel a taktikával.

 Bálint Gergely (Debrecen, KLTE Gyak. Gimn., 10. o.t.)

 
Megjegyzés. Könnyen megmutatható, hogy a küzdő felek által választott ‐ jó vagy rossz ‐ stratégiától függetlenül a játék mindig befejeződik véges számú lépésben.