Feladat: 1998. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1999/február, 71 - 72. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Interpolációs polinomok, Egész együtthatós polinomok, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/február: 1998. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először olyan p polinomot mutatunk, amely az egymástól különböző a1, a2, ..., an helyeken rendre az egymástól nem feltétlenül különböző b1, b2, ..., bn értékeket veszi fel. Ehhez tekintsük i=1, 2, ..., n esetén a következő pi polinomot:

pi(x)=ji1jnx-ajai-aj.
Világos, hogy pi(ai)=1 és pi(aj)=0, ha ji. Ezért a p(x)=b1p1(x)+...+bnpn(x) összefüggéssel definiált polinom, az ún. Lagrange-féle interpolációs polinom, megfelelő lesz. Könnyen látható, hogy ezen p polinom fokszáma legfeljebb n-1. Azonban p még akkor sem lesz mindig egész együtthatós, ha a1, ..., an és b1, ..., bn egész számok.
Legyen most a1=1, a2=2, ..., an=n. Milyen b1, ..., bn egész értékek mellett tudunk egyszerűen következtetni arra, hogy a p polinom együtthatói egész számok? A p polinom minden együtthatója olyan racionális szám, amelynek a nevezője valamilyen 1in indexre
ji1jn(ai-aj)=(i-1)(i-2)...(i-(i-1))(i-(i+1))...(i-n)==(-1)n-i(i-1)!(n-i)!
alakú, számlálója pedig ugyanekkor bi-vel osztható egész szám. Könnyen látható, hogy az így adódó nevezők mindegyike osztója az N=[(n-1)!]2 számnak. Ha tehát a bi értékek mindegyike osztható N-nel, akkor a fenti konstrukcióval létrehozott p polinom egész együtthatós lesz.
Az általunk keresett polinomnak azonban az előírt helyeken 2-hatvány értékeket kell felvennie, azok pedig nem oszthatók N-nel, ha n4. Hogyan lehet ezen segíteni? Válasszunk ki n darab különböző 2-hatványt, ami ugyanannyi ‐ mondjuk m ‐ maradékot ad N-nel osztva. Ezt megtehetjük, hiszen végtelen sok különböző 2-hatvány van. Legyenek ezek c1, c2, ..., cn, és tekintsük a bi=ci-m (1in) számokat. Ezekre igaz, hogy bi osztható N-nel, létezik tehát olyan egész együtthatós polinom, amelyre p(i)=bi minden 1 és n közé eső i egész számra. Ennek a p polinomnak konstans tagját m-mel megnövelve olyan, továbbra is egész együtthatós p* polinomhoz jutunk, amelyre p*(i)=ci. Ezzel a feladat állítását igazoltuk.
 

Megjegyzések. 1. A megoldásból kitűnik, hogy különböző 2-hatványok helyett különböző 3-hatványokat vagy éppen különböző prímszámokat is előírhattunk volna a keresett polinom 1, 2, ..., n helyen felvett értékeiként. Sőt, még ennél is tovább mehetünk. Mivel
(n-1i-1)=(n-1)!(i-1)!(n-i)!
egész szám, az a1=1, a2=2, ..., an=n alappontokra épített Lagrange-féle interpolációs polinom együtthatói már akkor is egész számok, ha minden bi osztható (n-1)!-sal. A skatulya-elv szerint (n-1)(n-1)!+1 szám között mindig található n olyan, amelyik (n-1)!-sal osztva ugyanolyan maradékot ad. Megfogalmazhatjuk tehát a következő, a feladatban szereplőnél erősebb állítást.
Legyen H egy legalább (n-1)(n-1)!+1 elemű egész számokból álló halmaz. Ekkor létezik olyan, legfeljebb (n-1)-ed fokú egész együtthatós polinom, amelynek az 1, 2, ..., n helyeken felvett értékei a H különböző elemei.