Feladat: Gy.3240 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Csóka Endre ,  Horváth Illés ,  Lovrics Klára ,  Pogátsa Attila ,  Pozsonyi Tamás ,  Somogyi Dávid ,  Tóth Ágnes ,  Varjú Péter 
Füzet: 1999/május, 282 - 283. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Sakktáblával kapcsolatos feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/december: Gy.3240

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Nem lehet minden kiindulási állapothoz véges sok lépésben visszajutni. A megoldók több különböző ellenpéldát találtak, egy ilyet mutat az 1. ábra. Ebben a táblázatban a sarkokban álló (-1)-esek két-két élszomszédja +1; az oldalak mentén mindegyik elemre igaz, hogy vagy mind a három élszomszédja +1, vagy közülük pontosan kettő (-1); végül a belső, négy élszomszéddal rendelkező mezők vagy csupa (+1)-gyel, vagy két (-1) és két (+1)-gyel szomszédosak.
Az első lépés után tehát a táblázat összes eleme (+1) lesz, ezután pedig a táblázat nem változik.
Nemcsak 9×9-es, de más méretek (legalább 2×2-es tábla) esetén sem igaz az állítás. Mindig van ugyanis olyan kiindulás, amely nem állhat vissza: legyen például a bal felső elem (-1), és a táblázat legyen a főátlóra szimmetrikus (2. ábra). Ekkor az első lépés után a bal felső elem (+1)-re változik, és a további lépések után is az marad, hiszen két szomszédja a szimmetria miatt egyszerre változik. Így ebben a mezőben soha nem lesz újra -1, a táblázat tehát soha nem lesz azonos a kezdetivel.

 Tóth 370 Ágnes (Hajdúszoboszló, Hőgyes E. Gimn., 9. o.t.) dolgozata alapján