Feladat: Gy.3237 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ambrus Gergely ,  Csóka Endre ,  Deli Lajos ,  Dőrr Zsuzsanna ,  Farkas Dóra ,  Harangi Viktor ,  Horváth Dénes ,  Izsák Andrea ,  Kerekes Andrea ,  Leipold Diána ,  Rácz Judit ,  Siklósi Dávid ,  Szabó László 
Füzet: 1999/május, 281. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kocka, Szabályos sokszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/november: Gy.3237

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Egy sík akkor metszi a kockát ötszögben, ha pontosan 5 lapot metsz. A metszett lapok között biztosan van két párhuzamos, ezért a metszetnek is lesz két párhuzamos oldala. Szabályos ötszög metszet emiatt nem lehetséges.
b) Az ábrán A és B a kocka két átellenes csúcsa, a C, D, E, F, G, H pedig az A-ra és B-re nem illeszkedő élek felezőpontjai. Ezek a felezőpontok egy síkban vannak, mert A-tól és B-től való távolságuk egyaránt a2+a24. Az AB szakasz felező merőleges síkja tehát a kockát hatszögben metszi. A hatszög egyenlő oldalú, mert minden oldala egy lapátló fele. Tekintve, hogy pl. FC átmegy a kocka O középpontján, és az FO=OC távolságok ugyancsak fél lapátló nagyságúak, a hatszög köré kör írható. Ebből következik, hogy a hatszög szögei egyenlők, így a hatszög szabályos.
A b) kérdésre igenlő választ adhatunk.

 Farkas Dóra (Veszprém, Lovassy L. Gimn., 9. o.t.)
 
 Izsák Andrea (Szekszárd, Garay J. Gimn., 9. o.t.)