Feladat: Gy.3236 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ambrus Gergely 
Füzet: 1999/május, 280 - 281. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai bizonyítások, Trigonometrikus függvények, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/november: Gy.3236

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A TaTbTc háromszöget talpponti háromszögnek nevezzük. Ennek kerülete

acosα+bcosβ+ccosγ,(1)
aminek igazolása megtalálható például Reiman István: A geometria és határterületei c. könyve 241. oldalán. Az ábra derékszögű háromszögeiből TaC=b.cosγ, TbA=ccosα és TcB=acosβ. A feladatban említett szakaszok összege tehát
acosβ+bcosγ+ccosα.(2)

Az (1) és (2) összehasonlításához felhasználjuk az úgynevezett rendezési tételt. Legyenek a, b, c és x, y, z valós számok, és nézzük az
ax+by+cz(3)
összeget. Ha ebben az összegben az x, y, z számokat más sorrendben írjuk, az összeg megváltozik. Legyen pl. abc és xyz. Ekkor azt mondjuk, hogy a, b, c és x, y, z ellentétesen rendezettek. A rendezési tétel azt mondja ki, hogy (3) akkor a legkisebb, ha a két számhármas ellentétesen rendezett, és akkor a legnagyobb, ha a két számhármas rendezése azonos.
Visszatérve az eredeti feladathoz, megtehetjük, hogy az oldalak jelölését úgy választjuk meg, hogy abc legyen. A háromszögben nagyobb oldallal szemben nagyobb szög van, nagyobb hegyesszög koszinusza pedig kisebb, mint a kisebb szögeké. Ezért a, b, c és cosα, cosβ, cosγ ellentétesen rendezettek, tehát az (1) összeg nem nagyobb, mint a (2)-ben lévő.
Ezzel a feladat állítását igazoltuk. Egyenlőség pontosan akkor áll, ha a=b=c.
 Ambrus Gergely (Szeged, Radnóti M. Gimn., 10. o.t.)

 
Megjegyzések. 1. Vegyünk fel egy hegyesszögű háromszög mindegyik oldalán egy belső pontot. A 3 pont egy beírt háromszöget határoz meg. Ismert szélsőérték-feladat, hogy ezek közül a háromszögek közül a talpponti háromszög a legkisebb kerületű. Ennek a ténynek és sok érdekes következményének a bizonyítása megtalálható a korábban idézett mű 240‐242. oldalán.
2. A rendezési tétel egy általánosabb megfogalmazását és igazolását megtalálhatjuk Reiman István: Nemzetközi Matematikai Diákolimpiák 1959‐1994 c. könyve 552. oldalán.