Feladat: Gy.3234 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ambrus Gergely ,  Andrássy Zoltán ,  Bálint Gergely ,  Boros Vazul ,  Csernenszky András ,  Gerencsér Balázs ,  Hangai Attila ,  Harangi Viktor ,  Kunszenti-Kovács Dávid ,  Reviczky Ádám ,  Somogyi Dávid ,  Stépán József ,  Tran Thanh Long ,  Varjú Péter 
Füzet: 1999/május, 279 - 280. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Konstruktív megoldási módszer, Téglalapok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/november: Gy.3234

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először bemutatunk egy olyan eljárást, amellyel egy tetszőleges téglalapot fel tudunk osztani 5 olyan téglalapra, amelyek közül semelyik kettőnek sincs egyenlő hosszúságú oldala, és egyikük mindkét oldala kisebb az összes többi oldalnál. Egy ilyen felosztást mutat az ábra.
Az ABCD téglalap AB és BC oldalán vegyük fel az E, F, G, H pontokat úgy, hogy AE, EF, FB, AF, EB, BG, GH, GC, BH és GC szakaszok között ne legyenek egyenlő hosszúak. A felsorolt véges sok feltétel nyilván teljesíthető.
Válasszuk ki közülük a két legrövedebb szakaszt, legyenek ezek EF és HG. Húzzunk ezután párhuzamost az E és F pontokon át AD-vel, a G-n és a H-n át pedig AB-vel. A vastag vonallal kihúzott 5 téglalap megfelel az első bekezdésben kitűzött célnak.
Eljárásunkat ezután az ábra ,,belső'' satírozott téglalapjára alkalmazva az ABCD téglalapot az előírt módon 9 téglalapra vághatjuk fel.

 Varjú Péter (Szeged, Radnóti M. Gimn., 10. o.t.)

 
Megjegyzés. Sokan félreértették a feladatot: ahelyett, hogy tetszőleges téglalap megfelelő felbonthatóságát igazolták volna, egy konkrét téglalapot osztottak fel, és a felosztást ábrázoló rajzot nyújtották be bizonyítás helyett. Ugyanúgy az sem megoldás, ha kijelentjük, hogy a kis téglalapok oldalainak mind különböző hosszúságúaknak kell lenniük, és nem mutatjuk meg, hogy ilyen felosztás létezik. A kirívóan magas számú 0 és 1 pontos dolgozatok szerzői jórészt e két hiba valamelyikét követték el.