Feladat: C.519 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Csató György ,  Kovács Péter 
Füzet: 1999/május, 277 - 278. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül, Körök, Négyzetek, C gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/november: C.519

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. A kör és a négyzet tengelyes szimmetriája miatt az érintési pontban az érintőre állított merőleges egyenes mindkét idomnak szimmetriatengelye (1. ábra). A kör O középpontja rajta van a szimmetriatengelyen. A négyzet AB oldala a körnek húrja. Legyen AB=2d, az AB oldal távolsága a kör középpontjától x. Az OFB derékszögű háromszögből: d=1-x2, AB=BC miatt 2d=1+x.
Innen 5x2+2x-3=0 és x=35 (csak a pozitív gyököt kell figyelembe vennünk). A négyzet oldala pedig 85 egység. A feladatnak egyetlen megoldása van, amit könnyen meg tudunk szerkeszteni.
 Kovács Péter (Tatabánya, Árpád Gimn., 9. o.t.)

 
II. megoldás. A keresett négyzet megszerkeszthető számolás nélkül is. Vegyünk fel a körön egy tetszőleges E pontot, és szerkesszünk az E pontban érintőt a körhöz.
A kör O középpontján és az E érintési ponton át húzunk egy egyenest (2. ábra). Rajzoljunk ezután egy olyan négyzetet, amelynek az EO egyenes szimmetriatengelye és két szomszédos csúcsa az érintőn van: legyen ez az ABCD. Ezt a négyzetet nagyítsuk (vagy kicsinyítsük) az E középpontból úgy, hogy az A és B csúcs a körre kerüljön. Az A' pont az EA egyenes és a kör metszéspontja, a B' pont pedig az EB egyenes és a kör metszéspontja. A'B' lesz a keresett négyzet oldala. Az ABCD és A'B'C'D' idomok hasonlóságából következik, hogy A'B'C'D' is négyzet, és eleget tesz a feltételnek. A feladatnak csak egy megoldása van (egy egyenes legfeljebb 2 pontban metszheti a kört, az egyik az E, a másik az A', illetve B').
Meg kell még határoznunk a négyzet oldalának hosszát. Jelölje x a négyzet oldalának felét, pl. A'F'=x. Ekkor OF'=2x-1, mert OE=1. A'O=1, mert sugár. Így az A'F'O háromszögben felírva a Pitagorasz-tételt, azt kapjuk, hogy 1=x2+(2x-1)2, ez pedig 5x2-4x=0 alakra hozható. Ebből x=45, ami a négyzet oldalának a fele, tehát a négyzet oldalának hossza 85.
 Csató György (Hajdúszoboszló, Hőgyes E. Gimn., 10. o.t.) megoldása alapján

 

Megjegyzés. Használjuk az 1. ábra jelöléseit. A feladat szerkesztési része úgy is megoldható, hogy a négyzetből indulunk ki, és ehhez szerkesztünk olyan kört, amely átmegy az A, a B, valamint az E pontokon (alapszerkesztés). A kész ábrát akkorára kicsinyítjük vagy nagyítjuk, hogy a kör sugara egységnyi hosszúságú legyen. A négyzet oldalát ezután a második megoldás módszerét használva számíthatjuk ki.
 Fried Katalin