Feladat: Gy.3229 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ambrus Gergely ,  Andrássy Zoltán ,  Baharev Ali ,  Bárány Zsófi ,  Deli Lajos ,  Erdei Zsuzsa ,  Fazekas Éva ,  Fekete Árpád ,  Gerencsér Balázs ,  Germán Tibor ,  Horváth Balázs ,  Horváth László ,  Kiss Gergely ,  Kunszenti-Kovács Dávid ,  Lábó Eszter ,  Leipold Diána ,  Pallos Péter ,  Pesti Gábor ,  Pogátsa Attila ,  Szalay Zsófia ,  Szebenyi Zoltán ,  Tóth Ágnes ,  Varjú Péter ,  Venter György ,  Zábrádi Gergely ,  Zsidó Csilla Laura 
Füzet: 1999/április, 223 - 224. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tetraéderek, Szabályos testek, Térgeometriai bizonyítások, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/október: Gy.3229

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Tekintsünk egy 2 egység élű ABCD szabályos tetraédert. Legyen az élek felezőpontja E, F, G, H, I, J (1. ábra). Az AEFG tetraéder például az ABCD-nek A pontból történő 1:2 arányú kicsinyítése, ezért szabályos, és élei egységnyiek. Hasonlóan kaphatók a B, C és D csúcsú kicsinyített tetraéderek. Könnyen belátható, hogy EFGHIJ egy egységnyi élű szabályos oktaéder. Élei ugyanis mind egységnyiek, mind a 8 lapja szabályos háromszög, tehát élszögei egyenlők és lapszögei is egyenlők, mert mindegyikük a szabályos tetraéder lapszögének kiegészítő szöge.
Így a 2 egység élű szabályos tetraédert 4 szabályos tetraéderre és egy szabályos oktaéderre daraboltuk fel. Megfordítva, az is igaz, hogy 4 egybevágó szabályos tetraéderből és egy velük egyező élű szabályos oktaéderből egy kétszer akkora élű szabályos tetraéder rakható össze.
A Gy. 3221. (KöMaL 1999/3. szám, 151. oldal) gyakorlatban bebizonyítottuk, hogy 6 egybevágó szabályos oktaéderből és 8 velük egyező élű szabályos tetraéderből össze lehet rakni egy kétszer akkora élű szabályos oktaédert.
Ezután a feladat állítását a következőképpen igazolhatjuk. Rakjunk össze szabályos tetraéderekből és oktaéderekből kétszer akkora élű tetraédereket és oktaédereket. Ezt folytatva négyszer, nyolcszor, ... akkora élű, tehát tetszőlegesen nagy élű szabályos oktaéder építhető.
 Horváth László (Csurgó, Nagyváthy Középiskola, 11. o.t.) és
 
 Varjú Péter Szeged, Radnóti M. Gimn., 10. o.t.) dolgozata alapján

 
II. megoldás. Illesszünk össze két szabályos oktaédert úgy, hogy egyik élük közös, és a 2. ábrán A1-gyel, illetve B1-gyel jelölt csúcsok távolsága éppen az élhossz legyen. Az elhelyezés révén A1A2B1B2C1C2, ezért az A1A2B2 háromszög és a B1B2C2 háromszög egy síkban van. Ugyanebben a síkban van az A1B1B2 háromszög is. Hasonló mondható az A1B1B3 háromszögről, ez az A1A3B3 és a B1B3C3 háromszögekkel van egy síkban. Ebből következik, hogy az A1B1B2B3 tetraéder szabályos, és illeszkedik két szabályos oktaéderhez.
Hasonlóan helyezkedik el a két oktaéder között az A4B2B3B4 szabályos tetraéder. Így az oktaéderek közötti ,,résekbe'' szabályos tetraédereket illeszthetünk, amit vég nélkül folytatva egy végtelen hasáb jön létre. A hasábot egy, az A1B1-re merőleges sík rombuszban metszi. Mivel a metsző sík hézag és átfedés nélkül lefedhető ilyen rombuszokkal, a tér is kitölthető hézag és átfedés nélkül a szóban forgó végtelen hasábokkal.
 Ambrus Gergely (Szeged, Radnóti M. Gimn., 10. o.t.) és
 
 Venter György (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 11. o.t.) dolgozata alapján