Feladat: Gy.3221 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ambrus Gergely ,  Bákor Krisztina ,  Bálint Gergely ,  Zábrádi Gergely 
Füzet: 1999/március, 151 - 152. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabályos testek, Tetraéderek, Hasonlósági transzformációk, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/szeptember: Gy.3221

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyenek egy szabályos oktaéder csúcsai A, B, C, D, E, F, az élek felezőpontjai P1, P2, P3, P4, Q1, Q2, Q3, Q4, S1, S2, S3, S4 és az oktaéder középpontja O, az ábra szerint. Kössük össze a Pi, Qi, Si (i=1, 2, 3, 4) pontokat O-val. Így a szabályos oktaédert 14 darab poliéderre daraboltuk föl. Ezek közül hat alakzat szabályos oktaéder. Nézzük ugyanis az AP1P2P3P4O testet. Ez az eredeti szabályos oktaéder A pontból történő 12 arányú kicsinyítése, ezért feleakkora élű, és szintén szabályos oktaéder. Ugyanígy tartozik az eredeti alakzat minden csúcsához egy feleakkora élű szabályos oktaéder.
Az A, B, C, csúcsokhoz tartozó ,,kis'' oktaéderek közötti P1P2S1O csúcsokkal meghatározott test egy szabályos tetraéder, mert élei egyenlők, feleakkorák, mint az eredeti oktaéderé. Ez a tetraéder pontosan kitölti az említett három ,,kis'' oktaéder közötti rést, mert három lapja a három oktaéder egy-egy lapja, a negyedik lapja pedig az ABC háromszög középvonalai alkotta háromszög. Ugyanígy láthatjuk be, hogy az eredeti oktaéder minden lapjához tartozik egy feleakkor élű szabályos tetraéder.
Nyilván a 6 ,,kis'' oktaéder egybevágó, a 8 ,,kis'' tetraéder szintén, és a leírtak alapján összerakható belőlük az eredeti szabályos oktaéder, ami éppen a feladat állítása.

 Ambrus Gergely (Szeged, Radnóti M. Kísérl. Gimn., 10. o.t.)

 Bálint Gergely (Debrecen, KLTE Gyak. Gimn., 10. o.t.) és

 Zábrádi Gergely (Győr, Révai M. Gimn., 11. o.t.)