Feladat: Gy.3218 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ambrus Gergely ,  Árvay Eszter ,  Béky Bence ,  Bertus-Barcza Tímea ,  Bíró Ádám ,  Dumitrasc Alina Lavinia ,  Erdei Zsuzsa ,  Fehér István ,  Gál Balázs ,  Galambos Ildikó ,  Germán Tibor ,  Harangi Viktor ,  Hauser Edit ,  Ignácz Melinda ,  Kisfügedi Viktória ,  Kunszenti-Kovács Dávid ,  Kurcz Éva ,  Moldvai Levente ,  Nagy Péter ,  Nagy Tamás ,  Nagy Zoltán ,  Papp Diána ,  Somogyi Dávid ,  Soós Károly ,  Szebenyi Zoltán ,  Szekeres Balázs ,  Szente Dávid ,  Szilágyi Tamás ,  Szintai Balázs ,  Szűcs Zsófia ,  Tamás Krisztina ,  Toka László ,  Vajk Tamás ,  Víg Róbert 
Füzet: 1999/március, 149. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek szerkesztése, Hasonlósági transzformációk, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/szeptember: Gy.3218

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Használjuk az ábra jelöléseit. Az AP és BP másik metszéspontja a k körrel rendre D' és C'. A PAB és PC'D' háromszögek hasonlóak, mert PAB és PC'D' egyazon íven nyugvó kerületi szögek, másrészt a P-nél lévő csúcsszögek is egyenlők. A szögek elrendezése miatt pedig a PAB és a PC'D' háromszögek körüljárása ellentétes. Tükrözzük ezért a PC'D' háromszöget a PO egyenesre. C' és D' tükörképe legyen C, illetve D. A PCD háromszög hasonló a PAB háromszöghöz, és a körüljárásuk most már megegyező. A feladat mindig megoldható, ha P nem illeszkedik AB-re.

 Szekeres Balázs (Szolnok, Kodály Z. Ált. Isk., 8. o.t.)

 
Megjegyzés. A PCD háromszög az egyetlen megoldás. Tegyük fel ugyanis, hogy létezik egy másik olyan PEF háromszög, amely megfelel a feladat feltételeinek. Tükrözzük ezt a háromszöget PO-ra, és például E tükörképe legyen E'. Tekintsük a P középpontú PE'PC' arányú C'PE' szögű forgatva nyújtást. Ez a transzformáció a PC'D' háromszöget a PE'F' háromszögbe viszi át, de a k kört is elforgatja, hiszen O és P különbözőek. Ezért az F' pont nem lehet a k körön. Ez az ellentmondás azt mutatja, hogy nincs másik megoldás.