Feladat: Gy.3214 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Harangi Viktor ,  Takács Marcella ,  Varjú Péter 
Füzet: 1999/március, 148 - 149. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gráfelmélet, Konstruktív megoldási módszer, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/szeptember: Gy.3214

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Minden félénknek a definíció szerint legfeljebb, a feltételezés szerint pedig legalább 3 ismerőse van. Ez azt jelenti, hogy minden félénknek pontosan 3 ismerőse van. A feltevés szerint ezek az ismerősök félénkek, tehát félénk embernek nincs nem félénk ismerőse. Mivel a feltevés szerint mindenkinek van félénk ismerőse, és az ismeretség kölcsönös, ezért mindenki félénk. Ezzel az első állítást beláttuk.
Egy ilyen n tagú társaságban az ismeretségek száma 3n2. Mivel ez egész szám, n csak páros lehet. A társaságban legalább négyen vannak, különben nem lehetne egy embernek 3 ismerőse. Megmutatjuk, hogy minden n4 páros szám megfelelő. Állítsuk ehhez az embereket egy szabályos n szög csúcsaiba. Mindenki ismerje a két szomszédos csúcsban lévő embert, és a vele szemközti csúcsban levőt, a többieket pedig ne. Ez a társaság nyilván megfelel a feladat feltételeinek. Ezzel beláttuk, hogy a társaság tagjainak a száma páros és legalább 4.
 Takács Marcella (Székesfehérvár, József A. Gimn., 9. o.t.)

 
II. megoldás. a) Legyen a társaság n tagú. Tagonként számlálva a félénk ismerősöket, az n tag összesen legalább 3n félénket ismer. Mivel egy félénket legfeljebb 3 tag ismerhet, félénk tagokat legfeljebb 3-szor számoltunk meg. Így legalább 3n3=n félénk van, ami azt jelenti, hogy mindenki félénk.
b) Mindenki 3 tagot ismer, így az egyikük ismerőseivel együtt legalább 4-en vannak. Ezért n4. Mivel mindenki pontosan 3 tagot ismer, és az ismeretség kölcsönös, az ismeretségek száma: 3n2, tehát az n értéke páros.
Megadunk egy konstrukciót olyan n-re, amelyre 2n és n4. Az ábrán látható gráfokban a csúcsok a tagokat, az élek pedig az ismeretségeket jelképezik:
 Varjú Péter (Szeged, Radnóti M. Gimn., 10. o.t.)

 
Megjegyzés. Harangi Viktor (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 9. o.t.) a félénkség definíciójában szereplő értéket 3-ról m-re általánosítva is megoldotta a feladatot. Az I. megoldáshoz hasonló módon igazolva, hogy az adott feltételek esetén mindenki félénk, megmutatta, hogy ha az m páros szám, akkor minden nm+1 számra létezik a megfelelő n-tagú társaság, ha pedig az m páratlan ‐ mint a feladatban ‐ akkor ezen kívül még az is szükséges, hogy az n páros legyen.