Feladat: Gy.3217 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ambrus Gergely ,  Arató Orsolya ,  Babos Attila ,  Bartha Ágnes ,  Bence Virág ,  Bohák András ,  Bokros Krisztián ,  Csikvári Péter ,  Csiszár Gábor ,  Dénes Attila ,  Devecsery Ágnes ,  Dombai Péter ,  Dőrr Zsuzsanna ,  Fodor Gyula ,  Gáspár Merse Előd ,  Görföl Tamás ,  Hablicsek Márton ,  Harangi Viktor ,  Kisfügedi Viktória ,  Kiss Gergely ,  Lang Péter ,  Leipold Diána ,  Lovrics Anna ,  Majtényi Gergő ,  Mándy Péter ,  Paál Csaba ,  Papp Dávid ,  Rácz Judit ,  Szalay Zsófia ,  Taraza Busra ,  Terjéki László Dénes ,  Tran Thanh Long ,  Újvári Gergely ,  Urr Beáta ,  Varga Veronika ,  Varjú Péter ,  Venter György ,  Zábrádi Gergely 
Füzet: 1999/február, 93 - 94. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Másodfokú (és arra visszavezethető) egyenletrendszerek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/szeptember: Gy.3217

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha (x,y) egész megoldása a fenti egyenletrendszernek, akkor nyilván (-x,y), (-x,-y) és (x,-y) is megoldásai, tehát feltehetjük, hogy x>0, y>0. Másrészt a két egyenletből nyilvánvaló, hogy y>x és hogy p>y, tehát p>x is, azaz 2p>x+y.
Vonjuk ki eredeti második egyenletünkből az elsőt:

p2-p=2(y2-x2)
innen
pp-12=(y+x)(y-x).(1)
Mivel p=2 esetén nincs a fenti egyenletrendszernek egész megoldása, így p páratlan, tehát p-12 egész. Mivel p prím, így a jobb oldali szorzat valamelyik tényezőjének osztója kell, hogy legyen.
A p nem lehet osztója (y-x)-nek, hiszen láttuk, hogy 0<y-x<y<p. Ezért biztosan (y+x)-nek osztója p, tehát x+y=kp (k1 egész). A megoldás elején viszont megállapítottuk, hogy 2p>x+y, így csak k=1 lehet. Tehát x+y=p, és így y-x=p-12 kell, hogy legyen. Ezt a két egyenletet összeadva 2y=p+p-12-ből y=3p-14. Ezt a második egyenletbe helyettesítve kapjuk, hogy
p2+1=2(3p-1)216,
amit átrendezve a következő másodfokú egyenletet kapjuk:
p2-16p-7=0.
Ennek megoldásai p1=7, p2=-1. Közülük a p=7 prím, így csak ebben az esetben van az eredeti egyenletrendszernek egész megoldása (x=±2, y=±5).
 
Megjegyzés. Nagyon sok versenyző az (1) egyenlethez eljutva, minden egyéb megfontolás nélkül közölte, hogy ha a bal és a jobb oldalon a szorzatok egyenlők, akkor a kisebbik tényező kisebbikkel, a nagyobb pedig a nagyobbal lesz egyenlő. Ez azonban egyáltalán nincs így általában egy p prímszám és x, y egészek esetén (pl. p=17, x=15, y=19). Így többen hiába kaptak helyes eredményt, dolgozatukra csak részpontszámot adhattunk.