Feladat: F.3235 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Baharev Ali ,  Bárány Kristóf ,  Bíró Ádám ,  Csikvári András ,  Győri Nikolett ,  Harangi Viktor ,  Horváth Hedvig ,  Juhász András ,  Keszegh Balázs ,  Kunszenti-Kovács Dávid ,  Lippner Gábor ,  Lovas Róbert ,  Máthé András ,  Páles Csaba ,  Pogány Ádám ,  Pszota Anikó ,  Szabadka Zoltán ,  Szabó Péter ,  Székelyhidi Gábor ,  Taraza Busra ,  Terpai Tamás ,  Tóth Ádám ,  Tóth Ágnes ,  Zombori Tamás 
Füzet: 1998/december, 541 - 543. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb sokszögek geometriája, Terület, felszín, Paralelogrammák, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/május: F.3235

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megmutatjuk, hogy ha K és L olyan 2n oldalú sokszögek (n2 egész), amelyek oldalfelező pontjai egybeesnek, akkor a két sokszögnek egyenlő a területe. Állításunkat n szerinti teljes indukcióval bizonyítjuk.
Ha n=2, akkor K és L négyszögek. Tudjuk, hogy egy négyszög oldalfelező pontjai olyan paralelogrammát alkotnak, amelynek oldalai párhuzamosak a négyszög átlóival, hosszuk pedig az átlók hosszának fele. Ha tehát K és L oldalfelező pontjai egybeesnek, akkor K és L megfelelő átlói egyenlő hosszúak és párhuzamosak. Ebből viszont következik, hogy K és L egyenlő területűek, mert ismert, hogy ha egy négyszög átlóinak hossza e és f, az átlók szöge pedig φ, akkor a területe

T=efsinφ2.(1)

Tegyük most fel, hogy az állítást már beláttuk 2k-szögekre, és legyen K és L két olyan 2(k+1)-szög, amelyek oldalfelező pontjai egybeesnek. Jelöljük a sokszögek csúcsait K1, K2, ..., K2k+2, illetve L1, L2, ..., L2k+2-vel úgy, hogy a KiKi+1 és az LiLi+1 oldalak közös felezőpontja legyen Fi (i=1, 2, ..., 2k+2). Rajzoljuk meg a sokszögekben a K1K4 és az L1L4 átlókat. E két átló a K1K2K3K4 és az L1L2L3L4 ‐ esetleg hurkolt ‐ négyszögeknek egy-egy oldala. Mivel a két négyszög másik három-három oldalának felezőpontjai egybeesnek, és a négyszögek oldalfelező pontjai paralelogrammát alkotnak, amit három csúcsa egyértelműen meghatároz, ezért K1K4 és L1L4 felezőpontjai is egybeesnek. Vagyis a két átló a K és L  (2k+2)-szögeket úgy osztja egy-egy K' és L'  2k-szögre és a K'', valamint L'' négyszögekre, hogy azok oldalfelező pontjai egybeesnek. Ekkor viszont az indukciós feltevésünk szerint K' területe megegyezik L' területével, K'' területe pedig L'' területével. Ebből viszont következik, hogy K területe megegyezik L területével (a 2. ábrán látható esetben L'' hurkolt négyszög, amelynek területét az (1) képlet előjelesen adja).
Ezzel beláttuk, hogy ha két páros oldalszámú sokszög oldalfelező pontjai egybeesnek, akkor a két sokszög területe egyenlő.
 
Megjegyzés. Páratlan oldalszámú sokszögek esetén több is igaz: ha két páratlan oldalszámú sokszög oldalfelező pontjai esnek egybe, akkor a két sokszög nemcsak egyenlő területű, hanem egybevágó is. Ezt az állítást is be lehet bizonyítani a megoldásunkban leírt ,,darabolós'' módszerrel.