Feladat: Gy.3212 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ambrus Gergely ,  Bárány Zsófi ,  Kiss Gergely ,  Máthé András ,  Papp Dávid ,  Tóth Ágnes ,  Tran Thanh Long ,  Ureczky Judit ,  Zábrádi Gergely 
Füzet: 1998/december, 536 - 537. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorikai leszámolási problémák, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/május: Gy.3212

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1. ábrán látható, hogy az összekötő szakaszok közül 9 meghúzása nem elegendő. A 9 szakasz még nem hoz létre olyan háromszöget, amelynek csúcsai az adott pontok közül valók.
Könnyű látni, hogy összesen 652=15 szakasz megrajzolása lehetséges. Húzzunk meg ezek közül 10-et. A 10 szakasznak összesen 20 végpontja van. Ha a 6 adott pont mindegyikéből legfeljebb 3 szakasz indulna ki, akkor összesen legfeljebb 63=18 végpont lehetne. Tekintve, hogy 20 végpont van, a 6 pont között van legalább egy olyan, amelyikből legalább 4 szakasz indul ki. A 2. ábrán ez a pont A, az A-ból induló szakaszok másik végpontja pedig B, C, D, E. Ha azt akarjuk, hogy ne keletkezzen háromszög, akkor a BC, BD, BE, CD, CE, DE szakaszokat nem húzhatjuk meg. Ezért ‐ mivel összesen 15 szakasz van ‐ csak 9 lenne húzható úgy, hogy ne legyen olyan háromszög, amelynek csúcsai a 6 adott pont közül valók. A 10 szakasz tehát már létrehoz legalább egy háromszöget.

 Tóth Ágnes (Hajdúszoboszló, Hőgyes E. Gimn., 8. o.t.)