Feladat: 1997. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1998/február, 67 - 70. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feuerbach-kör, Magasságpont, Beírt kör, Körülírt kör, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/február: 1997. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Tekintsük az O, O1 és M1 pontok merőleges vetületeit az A1B1C1 háromszög oldalaira. Elegendő azt megmutatni, hogy az ezek közti szakaszok aránya két különböző oldalon megegyező. Határozzuk meg ezt az arányt pl. a B1C1 oldalon. F-fel jelölve az ABC háromszög köré írt kör A-t nem tartalmazó BC ívének felezőpontját, ezen átmegy az O-ból a BC oldalra emelt merőleges is és az A-ból induló szögfelező is. Jelöljük a köztük levő szöget δ-val (2. ábra). Az O1A1 érintési sugár szintén merőleges a BC oldalra.
O, O1 és M1 merőleges vetületét a B1C1 oldalon jelöljük O', O1' és M1'-vel. Az AB1C1 háromszög egyenlő szárú, ezért O1' AF-en van, tehát A1M1 párhuzamos AF-fel, és így O1A1M1=δ. Az O-ból AF-re és O1-ből A1M1'-re emelt merőleges szakaszok egyrészt az O'O1', illetőleg O1'M1' szakasszal egyenlők, másrészt hosszuk Rsinδ, illetőleg rsinδ, ahol R a háromszög köré írt kör sugara, r a beírt köré. Így
O'O1':O1'M1'=(Rsinδ):(rsinδ)=R:r.
Ez az arány azonban csak a két kör adataitól függ, a B1C1 oldaltól nem, így ugyanez az arány adódik a másik két oldalon levő vetületek közti szakaszokra is. Ezzel a feladat állítása bizonyítást nyert.
 
II. megoldás. A megoldáshoz felhasználunk a háromszögekre vonatkozó néhány összefüggést, amelyeket a megoldás végén bizonyítunk.
Jelöljük az A1B1C1 háromszög csúcsaiból húzott magasságok talppontját rendre A2, B2, C2-vel (3. ábra).
a) Egy háromszög magasságai felezik a talpponti háromszög szögeit, így a magasságpont a talpponti háromszögbe írt kör középpontja, esetünkben M1 az A2B2C2-be írté.
b) Ismeretes, hogy a háromszög (esetünkben az A1B1C1 háromszög) köré írt körnek a csúcsokhoz mutató sugarai merőlegesek a talpponti háromszög oldalaira. Esetünkben O1A1, O1B1, O1C1 érintési sugár is, tehát merőleges rendre a BC, CA, AB oldalra is, tehát az ABC és az A2B2C2 háromszög oldalai párhuzamosak.
c) A két háromszög hasonló helyzetű is, s így rájuk vonatkozóan megfelelő pontpárok összekötő egyenesei is párhuzamosak.
d) Az A2B2C2 háromszög köré írt kör az A1B1C1 háromszög ún. Feuerbach-köre, ez átmegy az oldalak felezőpontjain is, és középpontja az O1M1 szakasz F0 felezőpontja.
Az ABC háromszögre vonatkozóan O és O1 megfelelői az A2B2C2-re vonatkozóan F0 és M1, így összekötő egyeneseik párhuzamosak. A két egyenesnek azonban O1 közös pontja, így O, O1 és M1 egy egyenesen van, és ezt kellett bizonyítani.
 
Bebizonyítjuk a felhasznált összefüggéseket.
a) Jelöljük az ABC háromszög egymás utáni csúcsaiból húzott magasságainak talppontját Ta, Tb, Tc-vel (4. ábra). Az ABTaTb és az ACTaTc négyszög húrnégyszög, így TcTaB=CAB és TbTaC=BAC, tehát ATa szögfelező.
b) Az ABC háromszög köré írt O középpontú körben az AOB mint középponti szög az ACB kétszerese (5. ábra). Szögfelezője merőleges AB-re, és ACB nagyságú szöget zár be vele. A C pontból húzott magasság Tc talppontjából állítsunk merőlegest OA-ra, messe ez a CA oldal egyenesét a T* pontban. Ekkor ATcT* mint merőleges szárú szög ugyancsak ACB nagyságú, tehát BCT*TC húrnégyszög, benne a BC oldal TC-ből derékszögben látszik, tehát T*-ból is, vagyis T* a B-ből húzott magasság talppontja, Tb.
c) Azt kell belátnunk, hogy ha az ABC és az A2B2C2 háromszög megfelelő oldalai párhuzamosak, akkor AA2, BB2 és CC2 egy ponton megy keresztül, vagy párhuzamosak (6. ábra). Ha pl. AA2 és BB2 metszi egymást egy T pontban, akkor ABT és A2B2T hasonló háromszögek, így AT:A2T=AB:A2B2=BT:B2T. Másrészt AB:A2B2=BC=B2C2. Ekkor azonban a BCT és a B2C2T háromszög is hasonló, mert egy szögük és az azt közrefogó oldalak aránya egyenlő. Ebből viszont következik, hogy C, C2 és T is egy egyenesen van.
d) A Feuerbach-körre vonatkozó állítások igazolására jelöljük a BC, CA, AB oldalak felezőpontjait rendre Fa, Fb, Fc-vel (7. ábra. Az A csúcs tükörképe az FbFc középvonalra a Ta magasságtalppont. FaFc mint középvonal FbA-val egyenlő és párhuzamos, a tükrözés folytán pedig FbTa-val egyenlő. Így FaTaFbFc szimmetrikus trapéz (lehet hurkolt, esetleg egyenlő szárú háromszög). Így kör írható köré, amelynek középpontja az FaTa szakasz felezőmerőlegesén van, az pedig felezi az O és az M magasságpont közti szakaszt.
A kör átmegy mind a három oldal felezőpontján, így a gondolatot a másik két oldalra megismételve, ugyanaz a kör adódik, sőt, azt is kapjuk, hogy a kör középpontja az OM szakasz F0 felezőpontja. Az oldafelezőpontok és a magasságtalppontok közül bármelyik 3 különböző már meghatározza a kört.