Feladat: 1997. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):   
Füzet: 1998/február, 66 - 67. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Két pont távolsága, szakasz hosszúsága, Oszthatósági feladatok, Maradékos osztás, Prímszámok, Négyzetrács geometriája, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/február: 1997. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Bebizonyítjuk, hogy azok az A:(i,y(i)) pontok, amelyeknél y(x) az x2 (legkisebb nemnegatív) maradéka p-vel történő osztásnál (0ip-1), kielégítik a követelményt. Az értelmezés szerint y(x)=x2+cp alkalmas c egésszel.
Tegyük fel, hogy az AiAj és az AiAk szakaszok meredeksége egyenlő volna:

y(j)-y(i)j-i=y(k)-y(i)k-i.
A törteket eltávolítva, az értelmezést felhasználva és átrendezve:
(k-i)(j2-i2+(v-u)p)=(j-i)(k2-i2+(w-u)p),
továbbrendezve és alakítva
(k-i)(j-i)(j-k)=p((j-i)(w-u)-(k-i)(v-u)).
A bal oldali szorzatnak kellene tehát oszthatónak lennie p-vel. Ez azonban nem lehetséges, mert egy szorzat csak úgy lehet osztható egy prímszámmal, ha valamelyik tényezője osztható vele, itt pedig mindegyik tényező 0-tól különböző és abszolút értékük p-nél kisebb. Nem lehet tehát a két meredekség egyenlő.
 
Megjegyzések. 1. Az x2 helyett bármilyen egész együtthatós vagy egész helyeken egész értéket felvevő, másodfokú polinom megfelel. Érdekes, hogy a feladattal foglalkozó versenyzők többnyire az x(x+1)2 polinomot választották.
2. Többen használtak olyan pontatlan állításokat, mint különbség maradéka egyenlő a maradékok különbségével, vagy szorzat maradéka egyenlő a tényezők maradékainak szorzatával, amelyek csak kiegészítésekkel érvényesek.
3. Egy versenyző azokat az (x,y) pontokat adta meg, amelyekre xy1 (mod p) (1xp-1), maga is megjegyezve, hogy így csak p-1 pontot kap.
4. A kérdésnek kiterjedt irodalma van. A feladat állítása igaznak látszik prímszám helyett minden pozitív egész számra, sőt próbálgatások során n=32-ig és számos nagyobb páros n-re 2n pontot is sikerült találni úgy, hogy ne legyen közülük 3 egy egyenesen. Sikerült bebizonyítani, hogy tetszés szerinti pozitív h értékhez (3/2)-h)n pont is kiválasztható, ha n elég nagy.
A problémával kapcsolatban R. K. Guy és P. A. Kelly több érdekes sejtést fogalmazott meg. Így többek közt azt sejtik, hogy csak az 1. ábrán látható 3 esetben helyezhető el 2n pont egy n oldalhosszú négyzetben úgy, hogy rendelkezzék a négyzet összes szimmetriájával; azt sejtik továbbá, hogy nagy n-re legfeljebb (c+h)n pont helyezhető el a követelménynek megfelelően, ahol c=(2π2/3)1/31,85*R. K. Guy: Unsolved problems in number theory, 2. kiad. Springer, 1996. XVI + 285 old., közelebbről 242‐244. old.
 

*1