Feladat: Gy.3153 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kunszenti-Kovács Dávid 
Füzet: 1998/május, 280. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Pitagorasz-tétel alkalmazásai, Háromszög-egyenlőtlenség alkalmazásai, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/október: Gy.3153

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az általánosság megszorítása nélkül feltehető, hogy ba. Mérjük fel a számegyenesre az O kezdőponttól jobbra az A, B és X pontokat úgy, hogy ezeknek az O-tól mért távolsága rendre a, b és x legyen. (Negatív x esetén az X az O-tól balra volna; ábránkon az a<x<b eset szerepel.) Vegyük fel az A' és B' pontokat az AB egyenes különböző oldalain úgy, hogy AA' is és BB' is merőleges legyen AB-re, továbbá az AA'¯ távolság b, a BB'¯ távolság a legyen. Ekkor az ábra jelöléseit használva A'X¯=(x-a)2+b2 és XB'¯=(x-b)2+a2; azaz K=A'X¯+XB'¯.
P a B' ponton át az AB-vel húzott párhuzamos és az AA' metszéspontja. Az A'B' egyenes az AB-t messe az X0 pontban. Ekkor a háromszög-egyenlőtlenség alapján:

K=A'X¯+XB'¯A'B'¯=A'P¯2+PB'¯2=(a+b)2+(b-a)2=2a2+2b2.
K-nak a minimuma tehát 2a2+2b2. Ezt az értéket valóban fel is veszi az X0 pontban. Ez az x0 érték az X0 pontnak a kezdőponttól mért távolsága. Az A'AX0 és BB'X0 háromszögek hasonlósága alapján:
x0-ab=b-x0a,ahonnanx0=a2+b2a+badódik.