Feladat: F.3183 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Deli Lajos ,  Juhász András 
Füzet: 1998/január, 33. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Euler-féle poliédertétel alkalmazásai, Euler-formula, Szabályos sokszögek által határolt testek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/május: F.3183

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a poliéder ötszöglapjainak száma n, a hatszöglapok száma pedig k. Euler ismert tétele szerint minden konvex poliéderre l+c=e+2, ahol l a lapok, c a csúcsok, e pedig az élek száma. A tétel alapján próbálunk n-re becslést adni. Mivel mindegyik csúcsból 3 él indul ki, a csúcsok száma 5n+6k3. Minden él két laphoz tartozik, ezért az élek száma 5n+6k2. Az Euler tételt alkalmazva:

n+k+5n+6k3=5n+6k2+2,amibőln=12.
Ilyen test pl. a dodekaéder, ekkor a hatszögek száma nulla, vagy az a poliéder, amelyet a szabályos ikozaéder csúcsainak ,,lemetszésével'' kapunk. Ha ez a lemetszés úgy történik, hogy minden csúcs levágásakor egy szabályos ötszög, a lapokból pedig szabályos hatszög keletkezik, akkor ez a test ,,felfújva'' a focilabda, amelyről a közelmúltban a KöMaL-ban is olvashattunk. (Ábráját lásd az 1996/4. sz. hátsó borítóján.) Ilyen térbeli szerkezetűnek képzelik el a szén nemrég felfedezett 3. allotróp módosulatát, a C60-at. A feladatban szereplő poliédernek megfelelő térbeli szerkezetű a többi fullerén is.
 Deli Lajos (Hajdúszoboszló, Hőgyes E. Gimn., 8. o.t.)

 
Megjegyzés. Juhász András (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., II. o.t.) ötszöglapok helyett m-szögekre is megvizsgálta a feladatot, és megállapította, hogy csak m<6-ra létezhet a keresett poliéder. Az m=4 esetre példa lehet a kocka vagy a hatszögalapú hasáb, az m=3 esetre pedig a tetraéder. Azt is megállapította, hogy ha egy poliéder minden csúcsából 3 él indul ki, akkor nem lehet minden lapja hat vagy annál több oldalú.