Feladat: F.3171 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Gyenes Zoltán ,  Juhász András 
Füzet: 1998/március, 153 - 156. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Téglalapok, Négyzetek, Derékszögű háromszögek geometriája, Beírt alakzatok, Geometriai egyenlőtlenségek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/március: F.3171

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat megoldásához néhány segédtételt bocsátunk előre.
I. Egy téglalapban elhelyezett bármely négyzet oldala legfeljebb akkora, mint a téglalap rövidebbik oldala.
Húzzunk párhuzamost a négyzet csúcsain keresztül a téglalap megfelelő oldalaival úgy, hogy azok ne messék a négyzet belsejét. A négy egyenes olyan négyzetet határoz meg, amely a kiindulási négyzetet tartalmazza, és oldalai párhuzamosak a téglalap oldalaival.
II. Egy derékszögű háromszögbe írt négyzetek közül az a legnagyobb, amelyiknek két oldala a befogókra illeszkedik, egy csúcsa pedig az átfogón van.
Legyen KLMN egy, az ABC derékszögű háromszögben lévő négyzet. Mozgassuk el a négyzetet úgy, hogy pl. K az AC, L pedig a BC oldalon legyen, és az új négyzet is ABC-ben feküdjön (1. ábra). Mivel CKOL húrnégyszög, OCK=OLK=45, vagyis a négyzet O középpontja a derékszög felezőjére esik. Messe ez a szögfelező az MN oldalt D-ben. Elegendő megmutatni, hogy CD¯>KM¯. Látható, hogy C, K, D és M egy körön van, hiszen a KD szakasz C-ből is és M-ből is 45-os szögben látszik. A C, K, D és M pontokon átmenő kör O' középpontja a CD és KM húrok felezőmerőlegesének metszéspontja, ezért O'FO=90, így O'F¯<O'O¯. A CD húr tehát közelebb van O'-höz, mint a KM, ezért valóban CD¯>KM¯.
III. Ha egy egységnyi oldalú négyzetben elhelyezkedik egy a és egy b oldalú, közös belső pont nélküli négyzet, akkor a+b1.
Legyen e olyan egyenes, amelynek a két négyzet különböző félsíkjában van (2. ábra). Ha e az egységnégyzet valamelyik oldalával párhuzamos, akkor (I) szerint készen vagyunk. Egyébként e metszi az egységnégyzet valamennyi oldalegyenesét. Jelölje C1 és C2 az egységnégyzet két azon átellenes csúcsát, amelyek egyike az e-től legtávolabb lévő csúcs. (II) szerint a C1EF, illetve a C2GH derékszögű háromszögben elhelyezhető legnagyobb négyzet egyik átlója a C1C2 szakaszon van, így a két átlónak közös belső pontja nem lévén, hosszuk összege legfeljebb C1C2¯, azaz 2(a+b)2.
IV. Egy téglalapban lévő, közös belső pont nélküli két négyzet oldalának összege legfeljebb akkora, mint a téglalap hosszabbik oldala.
Az állítás közvetlenül adódik (III)-ból, ehhez a téglalapot olyan négyzetté egészítjük ki, amelynek oldala a téglalap hosszabbik oldalával egyenlő.

 

Nevezzük a továbbiakban az 1×2-es téglalap felezőjének azt az egyenest, amely őt 2 darab egységnégyzetre bontja; e két négyzetet hívjuk majd a téglalap felének.
V. Ha az 1×2-es téglalapban lévő valamely négyzetnek létezik közös (határ)pontja a téglalap egységnyi hosszúságú oldalával, akkor ez a négyzet a téglalapnak az egyik (a közös pontot tartalmazó) felében van.
Az (I) bizonyításában látott módon a szóban forgó négyzet olyan, a téglalapban fekvő négyzetbe foglalható, amelynek oldalai párhuzamosak a téglalap oldalaival, és egyik oldalegyenese a téglalap egyik egységhosszúságú oldalával közös. Nyilván ez a befoglaló négyzet a téglalap felében található.
A feladat kérdésére térve megmutatjuk, hogy a válasz igenlő. Toljuk el a téglalapban lévő három négyzetből álló ponthalmazt a BA irányában úgy, hogy valamelyik négyzetnek legyen határpontja AD-n (3. ábra). Ha több ilyen négyzet is lenne, jelöljük ki az egyiket; nevezzük bal szélsőnek. A másik két négyzet közül válasszuk ki azt, amelyiket AB irányában eltolva nem metszi a másikat (ha mindkettő ilyen, tekintsük az egyiket); toljuk el ezt a négyzetet úgy, hogy egyik határpontja BC-re essék. Az így kapott négyzetet hívjuk jobb szélsőnek, az első eltolás során kapott harmadikat pedig középsőnek. A négyzetek származtatásából látható, hogy a bal szélsőnek és a középsőnek nincs közös belső pontja, akárcsak a jobb szélsőnek és a középsőnek. A két szélső pedig azért nem metszi egymást, mert (V) szerint a téglalap két különböző felében vannak. A továbbiakban elegendő csak a két szélső és a középső négyzettel foglalkozni az eredetiek helyett; mivel nem metszik egymást, a középső elválasztható a két szélsőtől az e és az f egyenesekkel. Mivel a két szélső négyzet a téglalap ,,bal'', illetve ,,jobb' felében fekszik, elérhető, hogy e-nek legyen közös pontja a téglalap bal felét alkotó zárt négyzetlemezzel, hasonlóan f-nek a zárt jobb féllel.
Ha e és f egyike párhuzamos AD-vel, akkor a bizonyítani kívánt egyenlőtlenség következik (IV)-ből; ha pedig az egyik egyenes AB-vel párhuzamos, akkor egy négyzet egy n×2-es, kettő pedig egy (1-n)×2-es téglalapba kerül, ezért (I) szerint a négyzetoldalak összege legfeljebb n+2(1-n)=2-n2. Foglalkozzunk a továbbiakban azzal az esettel, amikor e és f a téglalap valamennyi oldalegyenesét metszve létrehoz két olyan derékszögű háromszöget, amelyekben egy-egy szélső négyzet helyezkedik el. Tekintsük például a 3. ábrán az A csúcsú, e által levágott derékszögű háromszöget. Mivel e-nek van közös pontja a téglalap bal felével, azért a DAB szög felezője a téglalapon metszi az e egyenest. Ez azt jelenti, hogy a derékszögű háromszögbe a (II) szerinti legnagyobb négyzetet beírva, az része marad a téglalapnak; helyettesítsük ővele a bal szélső négyzetet, és tegyünk ugyanígy a jobb szélső négyzettel is. Ezután két esetet különböztetünk meg aszerint, hogy az újonnan kapott szélső négyzetek a téglalap különböző vagy azonos oldalaira támaszkodnak-e (4. és 5. ábra). Az első esetben a középső négyzet c oldala legfeljebb akkora, mint az XZY derékszögű háromszög XZ befogója (4. ábra). Az XTY derékszögű háromszög XY átfogója az XZY háromszögével közös, így ‐ mivel ZXYTXYZY¯TY¯, ezért
cc'=XZ¯XT¯=2-(a+b).
Utolsóként az 5. ábrán látható konfigurációval foglalkozunk. Megmutatjuk, hogy az a és b oldalú négyzetekhez nem tudunk 2-a-b vagy annál nagyobb oldalú négyzetet illeszteni úgy, hogy az ne nyúljon ki a téglalapból. A 6. ábra jelöléseivel elég azt megmutatni, hogy már a c'=2-(a+b) oldalú négyzet is csak úgy helyezhető el ezen a módon, hogy H csúcsának AB-től való távolsága nagyobb, mint 1; feltehető, hogy a, b<1.
Könnyen látható, hogy a c' oldalú négyzetbe berajzolt négy, egymással egybevágó derékszögű háromszög hasonló a PQS és a TRP derékszögű háromszögekhez; ezekben a két befogó arányát jelölje t, és használjuk az ábra többi jelölését is. A H pontnak az AB-től való távolsága:
d=c't+11+t2+(a-yt)==c't+11+t2+(b-tx).


Figyelembe véve, hogy a-yt=b-tx (a P pont távolsága AB-től) és
x+y=c'=2-(a+b),
kapjuk, hogy
x=t(b-a)+c'1+t2,
ezért
d-1=(t2+t1+t2-1+t1+t2)a+(1+t1+t2-1+t1+t2)b+2(1+t1+t2-t1+t2)-1==(t+1)[(t1+t2-11+t2)a+(11+t2-11+t2)b+2(11+t2-11+t2)-t-11+t2]==(t+1)[(11+t2-11+t2)(2-a-b)-t-11+t2(1-a)]==t+11+t2[(1+t2-1)(2-a-b)-(t-1)(1-a)]>0,
hiszen 1+t2-1>0, 1+t2-1>t-1 és 2-a-b>1-a.
 Gyenes Zoltán (Budapest, Apáczai Cs. J. Gyak. Gimn., III. o.t.) és
 
 Juhász András (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., II. o.t.) dolgozatainak felhasználásával

 
Megjegyzések. 1. A feladat rokonságot mutat az 1974. évi Kürschák József matematika verseny 2. feladatával, amely megtalálható Surányi János: Matematikai versenytételek III. rész c. művében.
2. Ha a téglalap 1×d méretű és d<2, akkor a+b+cd nem igaz.
3. Megyeri Csaba (Nagykanizsa, Batthyány L. Gimn., IV. o.t.) rámutat a feladat és Erdős Pál megoldatlan feladata közötti kapcsolatra: Ha a feladat állítása nem lenne igaz, akkor Erdős professzor úr megoldatlan problémája sem lenne igaz. Osszuk fel ugyanis az egységnégyzetet n2 darab 1n oldalú négyzetre. Két egymás mellettibe elhelyezzük azt a három négyzetet, amelyre a+b+c>2n, a többi négyzetet meghagyjuk. Így összesen n2+1 négyzetet helyeztünk el, az oldalhosszak összege:
a1+a2+...+an2+1=a+b+c+(n2-2)1n>2n+(n2-2)1n=n.