Feladat: 3297. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Gáspár Merse Előd 
Füzet: 2000/október, 441 - 443. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Bolygómozgás, Kepler törvények, Newton-féle gravitációs erő, Egyéb (tömegpont mozgásegyenletével kapcsolatos), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/december: 3297. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A két golyóból álló rendszer tömegközéppontja ‐ külső erő hiányában ‐ mindvégig nyugalomban marad. A golyók között ‐ mindaddig, míg össze nem ütköznek ‐ csak a középpontjaik távolságának négyzetével fordítottan arányos erő hat. Ha az egyik golyó éppen x távol van a tömegközépponttól (vagyis a golyók távolsága 2x), akkor erre a golyóra

F(x)=-fm2(2x)2
(m=1 kg) erő hat. Ugyanekkora erővel vonzaná egy M=14m tömegű, rögzített helyzetű pontszerű test is a tőle x távolságban levő m tömegű golyót. A továbbiakban úgy tekintjük a mozgást, mintha az ténylegesen egy ilyen, rögzített vonzócentrum hatására menne végbe.
Kezdetben x=xmax=0,5 m, az ütközés pillanatában pedig x=xmin=r, ahol r az egyik ólomgolyó sugara, melyet a tömege (m) és a sűrűsége (ϱ) ismeretében könnyen kiszámíthatunk:
r=3m4πϱ3=2,76cm.
Látható, hogy xmaxxmin, emiatt ‐ első közelítésben ‐ hanyagoljuk el a golyók méretét!
Ha a golyó egy xmax sugarú körpályán keringene a vonzócentrum körül, akkor a körmozgás dinamikai egyenlete:
fMxmax2=xmax(2πT0)2
lenne, ahonnan a keringés ideje
T0=π16xmax3fm.

A kezdősebesség nélkül induló és emiatt a vonzócentrumba zuhanó test pályája elfajult (e=1 excentricitású) ellipszisként is felfogható. Ennek a pályának a nagytengelye éppen fele az előbb vizsgált körpályáénak, az ellipszispályán tehát a teljes keringési idő (Kepler III. törvénye értelmében)
Te=T08=π2xmax3fm
lenne. A vonzócentrumba zuhanás ideje a keringési időnek azonban csak a fele:
TTe2=πxmax32fm=9,62104s=26h43'.

A golyók véges mérete miatt az ütközésig eltelő idő a fenti értéknél egy kicsiny ΔT-vel kevesebb. Az energiamegmaradás tételéből kiszámíthatjuk, hogy a golyók sebessége közvetlenül az ütközésük előtt
vmax=fm(12xmin-12xmax)fm2xmin=3,510-5ms.
Ha a pontszerűnek tekintett testek a mozgás hátralevő részében mindvégig ezzel a sebességgel mozognának, a golyók sugarának megfelelő távolságot kb. 800 s alatt tennék meg. Mivel azonban a sebességük nem állandó, hanem egyre növekszik, ΔT<800 s. Ez a teljes mozgási időnek kevesebb, mint 1 százaléka, tehát (a többi adat pontosságát is figyelembe véve) nyugodtan elhanyagolható.
 Több dolgozat alapján 

 
Megjegyzés. ΔT integrálszámítással, vagy Kepler III. törvényének alkalmazásával pontosabban is kiszámítható és 540 s-nak adódik.
 Gáspár Merse Előd (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 12. o.t.)