Feladat: 3277. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Reischig Péter 
Füzet: 2000/május, 310 - 311. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nyomóerő, kötélerő, Tömegpont mozgásegyenlete, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/október: 3277. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tekintsünk el először Tarzan méreteitől és az elrugaszkodás kezdősebességétől! Tarzan sebessége h=3m nagyságú magasságváltozás után (az energiamegmaradás tételéből) v=2gh. Ekkora sebességgel mozgó testre az R=18m sugarú körpálya legmélyebb pontjában az indának

K=mg+mv2R=mg(1+2hR)=1200N
nagyságú erőt kellene kifejtenie. Ez éppen a szakítószilárdságának megfelelő érték, tehát (ebben a közelítésben) a kérdésre nem tudunk egyértelmű választ adni.
Vegyük most figyelembe, hogy Tarzan elrugaszkodik a szikla szélétől, kezdősebessége tehát nem nulla. Emiatt a pálya legmélyebb pontjában a sebessége a fenti értéknél nagyobb, tehát az indát feszítő erő is nagyobb, mint a szakítószilárdsága, következésképpen elszakad.
Ha azt is figyelembe vennénk, hogy Tarzan nem pontszerű, hanem kb. 2 méter magas, karjai pedig mintegy 1 méteresek, akkor a tömegközéppontja pályájának sugarára R20 m adódna. Ezzel az adattal számolva az indát feszítő legnagyobb erőre (elrugaszkodás nélkül) a szakítószilárdságnál kisebb érték adódik. Ha mind az elrugaszkodás tényét, mind pedig Tarzan véges méreteit, esetleg még a légellenállást is figyelembe vesszük, akkor a feladat ismét határozatlanná válik: az elrugaszkodás mértékétől függ, hogy elszakad-e az inda, vagy sem.
 Reischig Péter (Budapest, Eötvös J. Gimn., 12. o.t.) dolgozata alapján