Feladat: 3249. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bartha Ágnes 
Füzet: 2000/március, 178. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szárazelem, zsebtelep, Áram hőhatása (Joule-hő), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/április: 3249. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ismeretes, hogy egy U elektromotoros erejű és r belső ellenállású áramforrásból akkor tudjuk a legnagyobb teljesítményt ,,kivenni'', ha éppen a belső ellenállásával megegyező nagyságú terhelő ellenállást kapcsoljuk rá, és ez teljesítmény P=U2/(4r).
Kapcsoljunk sorba k darab egyforma elemet, majd l számú ilyen elemsort párhuzamosan kapcsolva készítsünk (az ábrán látható módon) telepet. A telep minden sora egyetlen kU kapocsfeszültségű, kr belső ellenállású elemmel helyettesíthető. Párhuzamosan kapcsolva ezeket az elemeket, a telep eredő belső ellenállása Rb=kr/l, a kapocsfeszültsége pedig kU lesz.
A telepet helyettesítő elemből akkor vehető ki a legnagyobb teljesítmény, ha az R terhelő ellenállás éppen a telep belső ellenállása (vagyis kr/l). Ilyenkor a teljesítmény

Pmax=(kU)24(k/l)r=klU24r=klP.

Mivel 60 darab elem áll rendelkezésünkre (kl=60), a leírt kapcsolás annyiféleképpen valósítható meg, ahány különböző módon bontható fel 60 egész számok szorzatára. Tekintettel arra, hogy a sorrend is számít, 12 különböző eset van: (k,l)=(1,60) (tisztán párhuzamos kapcsolás), (k,l)=(2,30), (k,l)=(3,20), ..., (k,l)=(30,2) és végül a tisztán soros kapcsolás: k=60, l=1. Ezek mindegyikében a maximális kivehető teljesítmény 60P, de a terhelő ellenállások különbözőek: 160r, 115r, 320r, ..., 15r és végül 60r.
 Bartha Ágnes (Kézdivásárhely, Nagy Mózes Líceum, 9. o.t.) dolgozata alapján