Feladat: 3273. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ballók István ,  Szilágyi Tamás 
Füzet: 1999/december, 561 - 562. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ideális gáz nyomásának értelmezése (alapegyenlet), Termikus átlagsebesség, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/szeptember: 3273. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy az állandósult állapotban a külső és a belső nyomás megegyezik; ez azonban nem igaz! A rendszer ugyanis nincs termodinamikai egyensúlyban a környezetével (hiszen a hőmérséklete magasabb, mint a környezetéé, és a kicsiny lyuk miatt nem tekinthetjük elszigeteltnek), csupán állandósult (időben nem változó) állapotban található. Ez annyit jelent, hogy egységnyi idő alatt ugyanannyi molekula hagyja el a lyukon keresztül a kemencét, mint amennyi oda kívülről visszakerül.
Egy A nagyságú lyukon t idő alatt AvNt darab molekula halad keresztül, ha v a molekulák átlagsebességének a falra merőleges komponense, N pedig az egységnyi térfogatban található részecskék száma (részecskesűrűség). Dinamikus egyensúlyban

AvkintNkintt=AvbentNbentt,azazvkintvbent=NbentNkint.
Tudjuk továbbá, hogy a molekulák sebességének négyzete (a gáz belső energiája) a hőmérséklettel, a részecskesűrűség pedig (az általános gáztörvény szerint) a hőmérséklet és a nyomás hányadosával arányos:
vkintvbent=TkintTbentésNbentNkint=TbentTtkintpkintpbent.
Ezekből az összefüggésekből végül
pbent=pkintTbentTkint=100330273kPa110kPa
adódik.
 Ballók István (Gödöllő, Premontrei Gimn. 11. o.t.) és
 
 Szilágyi Tamás (Debrecen, KLTE Gyak. Gimn. 11. o.t.) dolgozata alapján

 
Megjegyzések. 1. A megoldás során feltételeztük, hogy a lyuk irányába mozgó gázmolekulák (mindkét irányból) akadálytalanul átjutnak a nyíláson. Ez csak akkor igaz, ha a lyuk mélysége kisebb, mint egy molekula által két egymást követő ütközése között megtett (átlagos) út, az ún. átlagos szabad úthossz. Normál állapotú levegőre a szabad úthossz kb. 10-7 m, tehát igen kicsiny távolság! Reális falvastagságú kemence esetén a leírt közelítés akkor lehet jogos, ha a gáz nyomása (kívül is és belül is) sokkal kisebb, mint a légköri nyomás.
2. A feladat becslési jellegű, a kapott számértéket nem tekinthetjük nagyon pontos végeredménynek. A megadott számadatok (hőmérsékletek és a külső légnyomás) is csak néhány százalékra pontosak, így az ,,állandósult nyomás tehát 109945 Pa értékű'' kijelentést tartalmazó dolgozatok ,,kicsit hiányos'' megoldásnak minősültek.