Feladat: 3243. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Gáspár Merse Előd ,  Jung János 
Füzet: 2000/január, 60. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Rugalmas erő, Rezgőmozgás (Tömegpont mozgásegyenlete), Dimenzióanalízis, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/március: 3243. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. a) Az eredetileg L hosszú rugók megnyúlása
ΔL=(L2+x2-L,
a testre ható eredő erő tehát
F=-2DΔLsinα=-2D(L2+x2-L)x(L2+x2-L.
(α a kitérített helyzetű rugó szöge az eredeti irányához viszonyítva.)
Az egyes rugók megnyúlására fennáll az
ΔL(ΔL+2L)=x2
összefüggés. Ha xL, akkor ΔL2L, a fenti zárójelben levő első tag tehát elhanyagolható a második mellett. Ebben a közelítésben
ΔLx22L,illetveF-Dx3L2.

b) Hogyan függ egy ilyen ‐ anharmonikus rezgést végző ‐ test periódusideje a legnagyobb kitéréstől? Mivel a rugók megnyúlása x2-tel arányos, a bennük tárolt rugalmas energia a kitérítés 4. hatványával arányosan növekszik. Ha összehasonlítjuk az 1 cm-es és a 2 cm-es amplitúdójú rezgést, megállapíthatjuk, hogy a jobban kitérített testnél a rendszer teljes energiája 24=16-szor nagyobb, mint a kevésbé kitérítettnél. Ugyanez az arány a legnagyobb mozgási energiák között is, amiből következik, hogy a jobban kitérített test legnagyobb sebessége 4-szer nagyobb, mint az eredeti esetben volt.
Hasonló érveléssel látható be, hogy a 2 cm-ről indított test sebessége nem csak az egyensúlyi helyzeten való áthaladáskor, hanem minden helyzetben 4-szerese az 1 cm-ről indított test megfelelő (felére kicsinyített helyzetű) sebességének, a teljes (2-szer hosszabb) utat tehát fele annyi idő alatt teszi meg, mint másik test. Ezek szerint a 2 cm-es amplitúdójú rezgés periódusideje 1 s.
 Jung János (Bonyhád, Petőfi S. Gimn., 11. o.t.)

 
II. megoldás. b) Keressünk kapcsolatot a periódusidő és az amplitúdó között egy olyan (anharmonikus) rezgőmozgásnál, melyet (kis kitérések esetén) az F=-kx3 mozgásegyenlet ír le.
A T periódusidő függhet a k ,,rugóállandótól'', a test m tömegétől és a rezgés A amplitúdójától. Ha megvizsgáljuk az egyes mennyiségek mértékegységeit, akkor rájöhetünk, hogy a kérdéses kapcsolat csakis
T1kA2
alakú lehet. Ezek szerint adott k (vagyis adott D és L) esetén a periódusidő fordítottan arányos a legnagyobb kitéréssel, a kérdéses 2 cm-es amplitúdónál tehát T=1s.
 Gáspár Merse Előd (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 11. o.t.)