Feladat: 3169. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kóbor János 
Füzet: 1999/november, 505 - 506. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Rugalmas erő, Munkatétel, Tömegpont mozgásegyenlete, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/május: 3169. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Jelöljük a rugalmas kötél direkciós erejét D-vel, hosszát (nyújtatlan állapotban) l0-lal. A kötél hossza a legnagyobb megnyúláskor l1=h-h0=23 m, egyensúlyi helyzetben pedig l2=23m-8m=15m.
Az elugrás pillanatában és a legmélyebb helyzetben az ugrást végző személy mozgási energiája nulla. Az energiamegmaradás törvénye szerint (a kötél tömegét elhanyagolva)

mgh=12D(l1-l0)2.(1)
Másrészt felhasználhatjuk, hogy az egyensúlyi helyzetben
mg=D(l2-l0).(2)
A két egyenletet elosztva egymással l0-ra másodfokú egyenletet kapunk:
l02+2(h-l1)l0+(l12-2hl2)=l02+4l0-221=0,
amelynek pozitív megoldása: l0=13 m.
b) Amikor a zuhanó test sebessége maximális, akkor a gyorsulása nulla; ilyenkor a rá ható erők eredője nulla kell legyen. Ez a későbbi egyensúlyi helyzetnek megfelelő l=l2 kötélhossznál következik be. Fejezzük ki D-t (2)-ből és használjuk ki az energiamegmaradás tételét:
m2v2+D2(l2-l0)2=mg(h-l2),
D=mgl2-l0.
Ezekből a maximális sebességre v18m/s65km/h adódik.
A ,,halálugrást'' végrehajtó személy eleinte állandó (lefelé irányuló) g gyorsulással esik, majd amikor a kötél fokozatosan megfeszül, a gyorsulása egyre csökken, előjelet vált és egyre nagyobb, függőlegesen felfelé irányuló vektor lesz. A gyorsulás a pálya legmélyebb pontjában lesz a legnagyobb. Tekintettel arra, hogy a kötél legnagyobb megnyúlása (10 méter) éppen 5-szöröse az egyensúlyi helyzethez tartozó 2 méteres megnyúlásnak, a legnagyobb kötélerő az mg nehézségi erő 5-szörösével egyezik meg. Eszerint az ugróra ható legnagyobb eredő erő 4mg, a legnagyobb gyorsulása tehát 4g.
 Kóbor János (Miskolc, Földes F. Gimn. 9. o.t.) dolgozata alapján

 
Megjegyzések. 1. A megoldás során többször felhasználtuk a mechanikai energiamegmaradás törvényét, vagyis feltételeztük, hogy az ugrás során a disszipatív folyamatok hatása (pl. a légellenállás és a kötél belső súrlódása) nem számottevő. Ez az első zuhanásnál (nem túl jó közelítésként) még elfogadható, de több lengésre már biztosan nem igaz, hiszen ha így lenne, akkor a mozgás sohasem csillapodna le.
2. Feltettük, hogy az ugró személy tömegközéppontja a testének kb. a közepénél, tehát 1 m magasan van. Hallgatólagosan azt is feltételeztük, hogy az ugrás végrehajtója a zuhanás legelején fordul a ,,feje tetejére'', de ezt viszonylag lassan teszi, s így a továbbiakban a forgásával nem kell foglalkoznunk.