Feladat: 3220. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Máthé András 
Füzet: 1999/október, 444 - 445. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nyomóerő, kötélerő, Egyéb síkmozgás, Tömegpont mozgásegyenlete, Bolygómozgás, Kepler törvények, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/január: 3220. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először belátjuk, hogy az ellipszis görbületi sugara a tengelyek végpontjaiban b2/a, illetve a2/b, ahol 2a és 2b a nagytengely és a kistengely hossza. Ez a matematikai eredmény többféle fizikai meggondolással is levezethető, egy ilyen pl. a következő.
Tekintsük a M tömegű Nap körül ellipszispályán keringő bolygót! A nagytengely végpontjában, a Naptól r távolságban felírva Newton mozgásegyenletét:

γMr2=v2R,
ahol R a görbületi sugár a nagytengely végpontjában. A keringési idő (Kepler III. törvénye szerint, 2πa3γM, az ellipszis területe pedig πab, ezért a területi sebesség a nagytengely végpontjában:
vr2=ab2γMa3.
A két egyenlőségből R=b2/a. (A gondolatmenetben kihasználtuk, hogy az ellipszis fókuszai a nagytengelyen vannak, ezért az a kistengely végpontjára így nem alkalmazható, de a görbületi sugár szempontjából a tengelyek szerepe szimmetrikus.)
A feladatban szereplő egyenletesen mozgó testre a tengelyek végpontjaiban fennáll az F=mv2/R mozgásegyenlet, R a megfelelő görbületi sugár. Az adatokkal b2/a=1,25m, a2/b=10m, és 2a=10m, 2b=5m.
 Máthé András (Budapest, Apáczai Cs. J. Gyak. Gimn., 11. o.t.)

Megjegyzés. Az ellipszis kérdéses görbületi sugarait a harmonikus rezgőmozgás kinematikájának ismert összefüggéseiből is kiszámíthatjuk. Tekintsük az x-y síkban x=acosωt és y=bsinωt összefüggéseknek megfelelően (a és b féltengelyű) ellipszispályán mozgó testet. t=0 pillanatban a test az ellipszis egyik tengelyének végénél v=bω sebességgel és A=aω2 gyorsulással mozog. Másrészt viszont A=v2/R, ahonnan a görbületi sugár: R=b2/a. Hasonlóan kapjuk, hogy a másik tengely végpontjaiban az ellipszis simulókörének sugara a2/b.