Feladat: 3203. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Belkovits Katalin ,  Gáspár Merse Előd ,  Hegedűs Ákos ,  Katona Gergely ,  Lengyel Tímea ,  Lipcsei Gábor ,  Péterfalvi Csaba ,  Ravasz Mária- Magdolna ,  Szabó László ,  Terpai Tamás ,  Tóth Bálint 
Füzet: 1999/május, 312 - 313. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Adiabatikus állapotváltozás, A folyamatok iránya, irreverzibilis folyamatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/november: 3203. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. A könnyen táguló burok ugyanazt a szerepet tölti be, mint egy tartályt lezáró csőben könnyen mozgó dugattyú, a továbbiakban tehát ezt a szóhasználatot fogjuk követni.
Ha a külső nyomást lassan csökkentjük, akkor dugattyú lassan mozdul el, közbenső állapotai lényegében egyensúlyinak tekinthetők. Ilyenkor a belső gáz állapotváltozása adiabatikus, a belső energiájának csökkenése éppen a gáz által végzett tágulási munkával egyenlő.
A második esetben, amikor a külső légnyomást hirtelen csökkentjük, a dugattyúra ható erők eredője nem lesz nulla. A dugattyú tehát gyorsulni kezd, sebesége eleinte nő, majd az egyensúlyi helyzeten átlendülve fokozatosan lassulva megáll, és elindul visszafele. Ha nem lenne súrlódás (sem a dugattyú és a tartály fala között, sem pedig a gáz ,,belső súrlódása'' nem játszana szerepet), akkor a dugattyú sosem állna meg, a térfogata, a nyomása és hőmérséklete is periodikusan váltakozna, nem lenne értelme tehát a gáz kialakuló hőmérsékletéről beszélni. A valóságban azonban nem ez történik, a rezgés előbb-utóbb megáll, mert a dugattyú (rendezett) mozgási energiája disszipálódik, a rendezetlen hőmozgásnak megfelelő belső energiát növeli.
A gáz végső (egyensúlyi) térfogata, és ezzel arányosan a belső energiája és a hőmérséklete a második esetben nem lehet ugyanakkora, mint amekkorák ezek a mennyiségek az első (adiabatikus) esetben, hanem azoknál nagyobb, hiszen a belső energia csökkenése kisebb, mint a gáz által végzett tágulási munka, és az energiakülönbség (vagy annak egy része) a súrlódáson keresztül ,,visszakerül'' a gáz + dugattyú rendszerbe.
A tartályban (burokban) levő gáz hőmérséklete tehát akkor csökken jobban, ha a külső nyomás lassan csökken.
 Katona Gergely (Budapest, ELTE Trefort Á. Gyak. Gimn. 12. o.t.) dolgozata alapján

 
II. megoldás. Az első (lassú nyomáscsökkenésnek megfelelő) esetben a gáz állapotváltozása megfordítható (reverzibilis). A gyorsan csökkenő külső nyomásnál a rendszer közbenső állapotai nem tekinthetők egyensúlyinak, burok gyors mozgásba, majd a disszipatív folyamatok hatására a rendszer állapotváltozása megfordíthatatlan (irreverzibilis).
A hőtan II. főtétele értelmében egy rendszer entrópiájának ΔS változása reverzibilis folyamatoknál a ΔQ/T mennyiségek összege (integrálja), irreverzibilis folyamatoknál pedig ennél nagyobb. Az első esetben a folyamat reverzibilis, továbbá (a burok hőszigetelése miatt) nincs hőközlés (ΔQ=0), így ΔSrev=0. A második (gyors nyomáscsökkenésnek megfelelő) esetben a folyamat irreverzibilis, a gázzal közölt hő pedig vagy nulla (ha a rezgés csillapodását a gáz belső súrlódása okozza), vagy pedig pozitív (ha a burok súrlódása is számottevő). Akármelyik eset áll is fenn, ΔSirrev>0.
Egy bizonyos mennyiségű gáz entrópiájának megváltozása független a folyamat részleteitől, a kezdeti állapot és a végállapot egyértelműen meghatározza. Másképp megfogalmazva: az entrópia állapotjelző, amely kifejezhető más állapotjelzőkkel, pl. a nyomással és a hőmérséklettel. Belátható (pl. egy izoterm és egy izobár állapotváltozást tekintve), hogy mólnyi mennyiségű, Cp izobár mólhőjű gázra
S(T,p)=CplnT-Rlnp+S0,
a (T0,p0) állapotból (T,p) állapotba kerülő gáz entrópiaváltozása
ΔS=CplnTT0-Rlnpp0.

A vizsgált folyamatokban a kezdeti p0 és végső p nyomás aránya ugyanakkora, a reverzibilis és az irreverzibilis entrópiaváltozás közötti különbségből tehát a végső hőmérsékletek közötti különbségre következtethetünk:
ΔSirrev>SrevTgyors>Tlassú.
A burokban levő gáz tehát gyorsan csökkentett külső nyomás esetén kevésbé hűl le, mint amikor a nyomáscsökkenés lassan következik be.
 Ravasz Mária-Magdolna (Sepsiszentgyörgy, Mikes K. Líceum 12. o.t.) és
 
 Szabó László (Temesvár, Bartók B. Líceum 12. o.t.)