Feladat: 3191. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1999/május, 307 - 309. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mozgási indukció, Térerősség és erő, Gauss-törvény, Mozgó elektromos töltésre ható erő (Lorentz-erő), Körmozgás (Tömegpont mozgásegyenlete), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/október: 3191. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A fémrúd belsejében a töltéshordozók (az elektronok) szabadon el tudnak mozdulni. A mágneses térben mozgó rúd elektronjaira az érintőleges sebességükkel arányos nagyságú Lorentz-erő hat. Ennek hatására a rúd megforgatásakor az elektronok a rúdhoz képest elmozdulnak, a mágneses mező és a forgás irányától függően vagy kifelé, vagy a forgástengely felé mozognak. Kezdetben (a még nem forgó) a fémrúd belsejében nem volt elektromos erőtér, az elmozduló töltések hatására viszont egyre erősebb elektromos mező alakul ki, amely egyre jobban gátolja az elektronok további mozgását. A töltéshordozók átrendeződése mindaddig tart, amíg az elektromos erő és a mágneses Lorentz-erő együttes hatása éppen akkora nem lesz, amekkora erő az elektronok körpályán tartásához szükséges (1. ábra).
Jelöljük az elektron töltését e-vel, tömegét pedig m-mel, a mágneses indukció nagyságát pedigB-vel! A forgástengelytől r távolságban rω sebességgel mozgó elektronok gyorsulása rω2, a mozgásegyenletük tehát

eE-eBrω=-mrω2,
ahol E(r) az elektromos tér nagysága a forgástengelytől r távolságban. Az elektromos mező nagysága tehát
E(r)=r(Bω-meω2),
iránya pedig a forgástengelyre merőleges, hiszen mind a Lorentz-erő, mind pedig a centripetális gyorsulás ilyen irányú (vagy ezzel ellentétes).
Azt az eredményt kaptuk tehát, hogy a fém belsejében inhomogén elektromos mező alakul ki, melynek nagysága a forgástengelytől mért távolsággal egyenesen arányos (az arányossági tényezőt jelöljük K-val), iránya pedig (a szögsebesség és a mágneses mező irányától függően) a forgástengely felé, vagy éppen azzal ellentétesen mutat (2. ábra). Az elektron fajlagos töltése, vagyis az e/m hányados SI-egységekben mérve nagyon nagy szám, emiatt reális B és ω értékek mellett a körmozgáshoz szükséges erő sokkal kisebb, mint a Lorentz-erő, vagyis KBω.
Tekintsünk a fém belsejében egy kicsiny, trapéz alapú hasábbal közelíthető térrészt. Legyen az alaplap két ,,oldala'' r és r+Δr sugarú körív, másik két oldala zárjon be egymással α szöget, a magassága pedig legyen a forgástengellyel párhuzamos és h nagyságú (3. ábra). Számítsuk ki, mekkora elektromos fluxus halad át a térrész oldalfalain, majd ebből ‐ a Gauss-törvény felhasználásával ‐ számítsuk ki a vizsgált térrészben levő elektromos töltés mennyiségét!
Az r sugarú hengerpalást-darab területe hrα, a rajta áthaladó (belépő) elektromos fluxus tehát E(r)hrα=hKαr2. A másik hengerpalást-darabon áthaladó (kilépő) fluxus Khα(r+Δr)2, a többi felületen pedig nem haladnak át elektromos erővonalak, a fluxus nulla. A térrész teljes felületén összesen
Ψ=Khα[(r+Δr)2-r2]2KhαrΔr2BωhαrΔr
fluxus halad át, s így Gauss törvénye értelmében a ΔV térfogatú térrészben Q=ε0Ψ nagyságú (eredő) töltésnek kell elhelyezkednie. A térfogategységre jutó töltés nagysága, vagyis a töltéssűrűség:
ϱ=QΔV=ε02BωhαrΔrhrαΔr=2ε0Bω.
Ez a töltéssűrűség a helytől független, tehát a töltéseloszlás egyenletes. A kialakuló töltések előjele akkor pozitív, ha a Lorentz-erő a negatív elektronokat kifele ,,hajtja'', fordított forgásirány vagy fordított irányú mágneses tér esetében viszont a töltéseloszlás negatív lesz. Természetesen a test össztöltése mindkét esetben nulla kell legyen. A belülről hiányzó elektronok a rúd felületén (a hengerpaláston és a rúd végein) helyezkednek el, ha pedig a rúd belsejében eredő negatív töltéssűrűség alakul ki, akkor a felület pozitív lesz. A felületi töltéseloszlás pontos alakját elemi úton nem tudjuk meghatározni, de ez ebben a feladatban nem is volt kérdés.
 (G. P.) 

 
Megjegyzés. A töltéssűrűség kiszámításánál fontos volt, hogy a vékony fémrudat ne tekintsük ,,egydimenziós'' alakzatnak. Ha így tettünk volna, vagyis a kialakuló elektromos mezőnek csak a rúddal párhuzamos komponensét vizsgáljuk, akkor a fenti eredmény felét kapjuk csak meg. A hiba onnan származna, hogy ilyenkor nem vennénk figyelembe a rúd kicsiny (értelemszerűen hengeresnek tekintett) darabkájának palástján áthaladó elektromos fluxust. Meglepő, de igaz, hogy a majdnem párhuzamos elektromos mezőből éppen annyi elektromos fluxus ,,szökik meg'' a paláston, mint amennyi a henger alaplapján és fedőlapján átfutó fluxusok különbsége.