Feladat: 3193. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Enyedi Balázs 
Füzet: 1999/február, 122 - 123. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tapadó súrlódás, Munka, Erők forgatónyomatéka, Súlypont (tömegközéppont) meghatározása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/október: 3193. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat megoldásához szükségünk van a félgömbhéj tömegközéppontjának helyére. Könnyen belátható, hogy ha egy gömbhéjat egymáshoz közeli párhuzamos síkokkal keskeny gömbövekre vágunk szét, akkor mindegyik gömböv felszíne (s ezzel arányosan a tömege) ugyanakkora lesz. Az 1. ábrán látható jelölésekkel ugyanis a vastag vonaldarabbal jelölt ív hossza Δx/sinα, a hozzá tartozó vékony gömböv sugara Rsinα, a gömböv felszíne pedig

2πRsinαΔxsinα=2πRΔx,
ami valóban független α-tól, tehát valamennyi gömbövre ugyanakkora. Innen már következik, hogy a félgömbhéj tömegközéppontja a gömb középpontjától R/2 távolságban van.
Tekintsük azt az egyensúlyi helyzetet, amikor a bogár éppen eléri a félgömbhéj peremét (2. ábra). A forgatónyomatékok egyensúlyából
R2sinαMg=Rcosαmg,
ahonnan az ábrán látható elfordulási szögre tgα=2m/M adódik.
a) A bogár W munkavégzése a rendszer helyzeti energiájának megváltozásával egyezik meg:
W=mgR(1-sinα)+MgR2(1-cosα),
ahonnan tgα fentebb kiszámított értékének felhasználásával algebrai átalakítások után végül
W=12Rg(2m+M-4m2+M2)

b) A bogár és a félgömbhéj közötti tapadási súrlódási együtthatónak legalább akkorának kell lennie, hogy a bogár még a legmeredekebb felületen, vagyis a perem közelében se csússzon meg. Ennek feltétele: SμN. A 2. ábráról leolvasható, hogy S/N=ctgα, a meg nem csúszás feltétele tehát:
μM2m.

c) A vízszintes asztal és a félgömbhéj közötti súrlódásnak a vizsgált kérdések szempontjából nincs szerepe. A bogár lassan mászik, tehát minden pillanatban egyensúlyban levőnek tekinthető a rendszer. Emiatt a rá ható erők eredője nulla kell legyen, s mivel vízszintes irányú külső erő nem hat, az asztalnál sem léphet fel számottevő súrlódási erő. A félgömbhéj tehát még nagyon csúszós asztalon sem csúszik meg (ha a bogár óvatosan mászik), s emiatt súrlódási munkával sem kell számolnunk.
 Enyedi Balázs (Budapest, ELTE Apáczai Csere J. Gyak. Gimn. 11. o.t.)